Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
Până în 2010 dovada vechimii în muncă și în specialitate se făcea cu carnetele de muncă, iar cei care nu au intrat în posesia lor ar fi bine să o facă cât mai curând. Inspectoratele de muncă atrag atenția că încă sunt zeci de mii de carnete de muncă ce nu au ajuns la salariați. Cei care nu au încă acasă carnetele de muncă ar trebui să facă demersuri pentru a le prelua, astfel încât să nu se lovească de surprize neplăcute în momentul când solicită pensia.
Concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei
Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, potrivit legislației în vigoare. Chiar dacă unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.
Perioada de probă este considerată vechime pentru stabilirea pensiei
Angajatorii au posibilitatea, potrivit legislației muncii în vigoare, să stabilească, la angajarea unei persoane, o perioadă de probă, perioadă ce poate avea, în funcție de natura postului ocupat de noul salariat, durate diferite. Această perioadă de probă este menită verificării aptitudinilor persoanei angajate și constituie vechime în muncă.
O instanță a recunoscut anii de pușcărie ca vechime în muncă
După o primă încercare eșuată, o femeie condamnată la zece ani de închisoare pentru o faptă pe care nu a săvârșit-o a reușit să obțină recunoașterea ca vechime în muncă a timpului petrecut pe nedrept în pușcărie, potrivit unei hotărâri definitive. Conform legislației noastre, perioada petrecută în închisoare nu reprezintă vechime în muncă, în mod normal.
Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă, potrivit noii legi a pensiilor
Din 2021, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform prevederilor din noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.
Noua lege a pensiilor: Din 2021, românii vor putea să-și cumpere oricând vechime de pensie
Românii vor putea face plăți retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, potrivit noii legi a pensiilor. Față de mecanismul plăților retroactive care s-a aplicat în trecut, la noul mecanism vor putea apela, teoretic, mai multe persoane.
Discuții relevante din forum:
- Aș dori să fac o acțiune în instanță pentru reconstituirea vechimii în munca 1998-2000. Sunt suficiente ca probe contractul din acea perioadă și o adeverință de salariu? Nu mai am cartea de muncă
- Un angajator mi-a depus cartea de muncă la ITM, al doilea a ridicat-o iar acum nu vrea să mi-o dea. Avea acest drept? Ce ar trebui să fac?
- Firma și-a încetat activitatea, angajatorul a plecat din țară. Cum pot obține o adeverință de vechime sau un extras din Revisal?
- Anii de facultate și concediul de creștere copil se iau în calcul la stabilirea stagiului de cotizare? Dar masteratul?
- Concediul medical scade stagiul de cotizare?
- Un contract de muncă în UK, in același domeniu (medical), poate fi considerat vechime în munca in România?
- Vreau să cumpăr un an de vechime ca să pot ieși la pensie
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)