Studiile de licenţă şi cele de doctorat reprezintă perioade asimilate stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei, conform actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010), însă nu constituie vechime în muncă, în sensul Codului muncii. Aceeaşi situaţie este prevăzută şi pentru perioada în care o persoană a beneficiat de şomaj.
"În condiţiile în care am o facultate absolvită la zi în perioada 2002-2006, cu diplomă de licenţă, dar în perioada facultăţii am beneficiat de 6 luni de şomaj, în baza Legii 76/2002, art. 39, alin (1), perioada de 4 ani se consideră vechime în muncă integral sau parţial sau deloc?", este întrebarea adresată de un cititor pe forumul
avocatnet.ro.
Deşi
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii stipulează că perioada în care
"asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respectivă, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă" este o
perioadă asimilată stagiului de cotizare la pensie, chiar dacă persoana nu a contribuit efectiv la pensie,
cursurile unei facultăţi nu constituie vechime în muncă. Trebuie menţionat că vechimea în muncă este definită de către Codul muncii drept perioada în care munca prestată s-a desfăşurat în urma unui contract individual de muncă.
Notă: Această prevedere a stagiului de cotizare este valabilă în condiţiile în care, pe durata cursurilor de licenţă, persoana respectivă nu a muncit sau nu a primit venituri pentru care au fost plătite contribuţiile sociale.
Când vorbim de vechimea în muncă cu gândul la stabilirea pensiei, ne referim, de fapt, la stagiul de cotizare pentru pensie. Pentru salariați, pe legea actuală, atâta timp cât se lucrează cu contract de muncă și, prin urmare, se datorează obligatoriu contribuții, se cotizează automat pentru pensie, iar asta chiar dacă angajatorul nu a virat contribuțiile la stat.
Perioade asimilate vechimii în muncă sunt şi cele aferente concediului de odihnă, pentru incapacitate de muncă, concediile pe care le pot lua părinţii pentru naşterea creşterea şi îngrijirea copiilor (de risc maternal, de maternitate, paternal, pentru creşterea copilului, de acomodare, pentru îngrijirea copilului bolnav.
În concluzie, conform legii, cursurile universitare de licenţă reprezintă stagiul de cotizare la pensie, însă nu şi vechime în muncă, aşa cum este termenul definit de Codul muncii.
Tot asimilată stagiului de cotizare este
perioada de şomaj, în acest caz contribuţiile sociale fiind efectuate de către agenţia judeţeană sau a Municipiului Bucureşti pentru ocuparea forţei de muncă. Însă, perioada de şomaj nu reprezintă vechime în specialitate sau vechime în muncă.
Notă: Perioada de şomaj este similată vechimii în muncă doar dacă drepturile au fost acordate conform Legii 1/1991, care a fost abrogată din 1 martie 2002 de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Trebuie menţionat că absolvenţii studiilor liceale, postliceale sau universitare, care sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă,
au dreptul de a solicita indemnizaţie de şomaj, dacă nu îţi găsesc un loc de muncă, după cum stabileştea Legea 76/2002, dacă o fac înainte de trecerea a 60 de zile calendaristice de la absolvire şi nici măcăr o zi mai târziu.
Ajutorul de la stat se va primi timp de șase luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință. În 2021, indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţiilor este de 250 lei.
Conform noii legi a pensiilor - Legea 127/2019 -, care
ar trebui să intre în vigoare din 1 septembrie 2023, după mai multe amânări, vor fi incluse în stagiul de cotizare şi studiile de masterat, nu doar cele de licenţă sau doctorat, cu condiţia ca în urma acestora să fi fost obţinută o diplomă. Acest gol reprezentat de lipsa studiilor de masterat a făcut obiectul a două proiecte de lege care au ajuns în Parlament (unul în
2017 și unul în
2018), însă niciunul n-a ajuns să se aplice.
Totuşi, guvernanţii au anunţat, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că
lucrează la o nouă lege a pensiilor, urmând ca în acest proiect de lege să fie incluse şi unele aspecte din Legea 127/2019, ale cărei prevederi nu s-au aplicat niciodată de la oficializarea ei în iulie 2019, însă fără a specifica exact ce prevederi.
Comentarii articol (9)