avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dupa ce va intra in vigoare Legea nr. 127/2019, cum se ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dupa ce va intra in vigoare Legea nr. 127/2019, cum se va pune ...

Dupa ce va intra in vigoare Legea nr. 127/2019, cum se va pune problema?
Intrebare: Am facut facultatea la seral, intre anii 1983-1989. Am obtinut diploma de inginer. Perioada respectiva se ia in calcul ca vechime in munca? Adica se incadreaza la "a urmat cursuri de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar" ? In aceeasi perioada am lucrat ca angajat, si am cotizat pentru pensie.
Legea nr. 127/2019:
Articolul 14
(1) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 21:32, 25 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrarea in vigoare a legii 127/2019 a fost prorogata pentru 01/09/2023.
Se vorbeste si de o noua lege a pensiilor publice.
In aceste conditii nu se poate da uin raspuns la intrebarile d-voastra.
Bine. Asa raspuns .. multumesc. Sa zicem ca Legea nr. 127 / 2019 va intra in vigoare asa cum este formulata. Ce intelegeti dvs. prin "dupa caz" si " cu frecventa"? Ar fi excluse cursurile fara frecventa, nu? Cele seral, fiind cu frecventa, ar fi incluse. Voiam o parere despre interpretarea textului acestei Legi prorogata.
Cititi si alin 3 al art 14 .
OK. Alt raspuns misto. O sa intru iar pe lege sa vad ce scrie la art. 14 alin 3. Multumesc din suflet pentru ajutor.
" (3) Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi."
CLAR.
Cred ca era foarte greu sa imi fi dat ca raspuns si textul..din moment ce l-ati accesat.. Multumesc CHKa.
“ Multumesc “ era deajuns . Cei care vor sa va dea o mana de ajutor fac asta in felul in care considera ca e bine , chiar daca dvs. vedeti altfel acest lucru . Acceptati asta ? Eu , de pilda , stiam acest alineat pentru ca l-am citit cu doua zile in urma , dar nu-l stiam cuvant-cu-cuvant .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie pt. limita de varsta Haimi Haimi Va salut. Am o intrebare legata de recalcularea pensiei privind perioada de 5 ani asimilata studiilor superioare, care a tot fost amanata, ultimul termen ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , as vrea sa stiu daca la calcularea pensiei pentru ... dinu.lili@yahoo.com dinu.lili@yahoo.com Buna ziua , as vrea sa stiu daca la calcularea pensiei pentru limita de varsta se ia in calcul sporul de doctorat? (vezi toată discuția)
Perioada asimilata la pensie pentru absolventi de studii universitare serale (cu frecventa) cristi.nistor1969 cristi.nistor1969 Buna ziua. Conform cu noua lege a pensiilor Articolul 14 (1) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care ... (vezi toată discuția)