După cum scrie în comunicatul de presă transmis de IM, controalele efectuate în perioada 2-6 iunie 2020 au vizat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
- angajarea personalului (identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în Revisal, în termenul legal);
- timpul de muncă și timpul de odihnă;
- repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbători legale);
- garantarea în plată a salariului minim brut pe țară.
În urma controalelor, au fost depistate peste 100 de persoane care prestau activitate nedeclarată în situații precum: lipsa contractului de muncă, nedeclararea la timp a contractelor de muncă în Revisal (cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii), persoanele prezente la muncă aveau contractul suspendat, angajații care au contracte de muncă cu timp parțial erau la muncă în afara programului de lucru stabilit.
"Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale IM, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta", a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspectorul general de stat al Inspecției Muncii.
Campania națională de verificare a vizat domenii precum fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte, deoarece controalele efectuate în ultimii ani au evidențiat faptul că angajații din aceste domenii sunt expuşi la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă.
Important! Angajatorul este obligat să transmită în Revisal nu numai contractele de muncă încheiate, ci și schimbările care apar pe parcurs, cum ar fi suspendarea și reluarea activității, detașarea salariaților sau încetarea raporturilor de muncă.
De asemenea, orice angajator trebuie să întocmească un dosar personal pentru fiecare salariat și să îl păstreze în siguranță la sediul său. Angajatorii care nu au aceste dosare riscă să fie amendați de inspectorii muncii cu sume între 2.000 și 5.000 de lei. Practic, acest dosar este forma tipărită a datelor transmise în Revisal
Reamintim că angajatorii pot folosi trei aplicații online pentru a transmite informații autorităților. Este vorba despre Revisal, despre registul electronic al zilierilor și despre registrul online pentru înregistrarea contractelor de internship.