Recent, ANAF a anunțat, printr-un comunicat, că echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania "Cronos". În primă fază, va fi vizat un eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HoReCa, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie și altele.
Citește și: Cum trebuie să se pregătească firmele pentru controalele comune ale ANAF și IM
Controalele vor viza atât munca "la negru", fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul real, mai mare. Vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial.
Controalele comune Fisc-Inspecția Muncii înseamnă că angajatorul care încalcă legea este expus rapid ambelor riscuri, atât celui fiscal, cât și celui ce ține de legislația muncii. Vorbim, mai exact, de încadrarea de evaziune fiscală și de amenzile din Codul muncii. În Codul muncii, amenzile pentru munca nedeclarată ajung și la 20.000 de lei per lucrător care muncește la negru sau într-o altă situație asimilată, iar din 20 octombrie 2021, munca la gri este sancționată cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 de lei.
Util: Opt aspecte de reținut în contextul reincriminării neplății impozitelor și contribuțiilor reținute la sursă
Potrivit calendarului de acțiuni pe 2022, Inspecția Muncii va viza și firmele cu activități legate de depozite în campania națională de identificare și combatere a cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată, pe lângă domeniile construcțiilor, al pazei și protecției, al comerțului și al service-urilor auto.
În mod special însă, în trimestrele II - IV, inspectorii vor face controale pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată în zona prestării de servicii (catering, curierat etc.). Firmele de curierat vor fi în vizorul Inspecției Muncii pe tot parcursul acestui an și nu numai pentru problematica muncii ne/subdeclarate, ci și pentru aspectele ce țin de SSM, unde s-a constatat că activitățile livratorilor, de pildă, presupun numeroase riscuri.
Ca fapt divers, în luna februarie, Inspecția Muncii a aplicat amenzi de peste 1,3 milioane de euro pentru munca nedeclarată, potrivit unei informări venite din partea instituției. Pe lângă lipsa contractelor de muncă, inspectorii sancționează cel mai des nerespectarea termenelor de transmitere a informațiilor în Revisal, neacordarea sporurilor, munca peste program neremunerată, lipsa contractului colectiv de muncă, lipsa repartizării programului de lucru în cazul contractelor cu timp parțial și celelalte situații care sunt încadrate în Codul muncii ca muncă nedeclarată și subdeclarată.
De asemenea, Inspecția Muncii va continua campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de SSM la lucrările din domeniul construcțiilor pentru codurile CAEN 41, 42, 43. Obiectivul campaniei va fi creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în materia SSM, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de SSM dispuse de inspectorii de muncă în santierele temporare și mobile. Practic, se vor realiza controale la angajatori privind verificarea respectării cerințelor legale, bazate pe checklist-uri de control în domeniul SSM pentru șantiere temporare sau mobile.
Totodată, vor fi verificate respectarea cerințelor minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie și incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și în spitale.
Va fi continuată campania de supraveghere a pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii pentru identificarea, împierdicarea comercializării și retragerea de pe piață a produselor periculoase sau a produselor care, din orice alt motiv, nu sunt conforme cu cerințele aplicabile stabilite în legislația de armonizare a Uniunii Europene și, pe de altă parte, sancționarea operatorilor care încalcă legea.
Și agenții de plasare a forței de muncă în străinătate vor fi vizați de inspectorii ITM în următoarea perioadă, urmând a fi verificate respectarea prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare, conform Legii 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. În egală măsură, vor fi vizați și agenții de muncă temporară și utilizatorii salariați temporari.
Firmele din domeniul comerțului cu ridicata (CAEN 46) vor fi verificate de ITM în privința respectării cerințelor minime de SSM, în condițiile în care acest domeniu se află pe locul doi la totalul accidentelor de muncă.
Inspecția Muncii va continua și verificarea măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice, campanie demarată de mai mulți ani.