La fel ca în 2023, o campanie națională de verificare a respectării cerințelor minime de SSM în domeniul construcțiilor se va desfășura pe parcursul anului 2024. „Având în vedere indicele de frecvență înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2023, Inspecția Muncii a considerat că se impune continuarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile”.
Anu acesta va avea loc o acțiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din microîntreprinderi (cele care au între unul și nouă angajați), adică cele care ocupă cea mai mare pondere din totalul companiilor din România, în 2023 fiind vizate de inspectori întreprinderile mijlocii.
„Având în vederea ponderea semnificativă a microîntreprinderilor în economie și ținând seama de specificitatea acestora, de faptul că se confruntă adesea cu resurse limitate, cu riscuri profesionale care nu sunt cunoscute/evaluate, precum și de faptul că nu întotdeauna se aplică măsuri adecvate de prevenire şi protecţie, acțiunea urmăreşte, pe de o parte, conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi, pe de altă parte, identificarea situaţiei actuale a activităţilor de prevenire şi protecţie realizate în microîntreprinderi”, scrie Inspecția Muncii.
La fel ca și în 2023, inspecțiile teritoriale vor desfășura, de-a lungul anului 2024, o acțiune de informare a angajatorilor cu privire la registrul general de evidență a salariaților.
În calendar avem menționată, de asemenea, o acțiune de verificare a sesizărilor în domeniul relațiilor de muncă ale partenerilor sociali diseminate în cadrul Consiliilor Consultative Tripartite organizate la nivelul ITM-urilor având ca scop cunoașterea situației de fapt și identificarea problemelor cu care se confruntă partenerii sociali.
În 2024, inspectorii se vor ocupa și de străinii care lucrează pe teritoriul României, mai exact, să-i informeze cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în calitate de angajați. Ca și în anul precedent, angajatorii vor fi verificați pentru a identifica munca nedeclarată a străinilor în România, a celor ce lucrează cu străini non-UE detașați, precum și alte aspecte ce țin de regimul muncii străinilor.
Mai departe, la fel ca până acum, continuă campania de verificare a modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în domeniul transportului rutier.
O noutate în calendarul pe 2024 este campania privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor de muncă (timpul de muncă și de odihnă, drepturi salariale) în creșe, grădinițe, afterschool precum și la alte unități de învățamânt publice sau private.
Totodată, inspectorii vor face verificări la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor.
De-a lungul lui 2024 vor avea loc și verificări pe zona de SSM în activitatea de manipulare manuală/mecanizată a coletelor și corespondenței.
În calendar mai avem menționată și o campanie națională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii se va desfășura în trimestrele I-IV din 2024.
Aprilie - Iunie
În trimestrele II și III se va derula o campanie de informare și monitorizare a angajatorilor privind riscurile existente la locurile de muncă unde se utilizează zilieri și/sau salariați temporari. Inspectorii vor verifica dacă zilierii se sunt instruiți înainte de începerea activității, dacă li se pun la dispoziție echipamentele de muncă și dacă beneficiarii se achită de obligația de a comunica ITM-urilor evenimentele de SSM ce implică zilieri.
În trimestrele II și III se vor desfășura controale la firmele de transport rutier de mărfuri periculoase pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele de SSM.
Angajatorii vor fi verificați începând cu trimestrul II și în ceea ce privește măsurile luate pentru normalizarea condițiilor de muncă la locurile de muncă încadrate în condiții deosebite.
Totodată, în trimestrul II începe și o acțiune de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată în domeniul prestărilor de servicii (catering, curierat, livrare), la fel ca în anii precedenți.
În trimestrele II - IV va demara și o acțiune de verificare a modului cum angajatorii respectă normele privind agentul de muncă temporară.
Iulie - Septembrie
Munca zilieră va fi vizată de verificări în 2024 și în alte privințe decât SSM-ul. Avem în trimestrul III o campanie de verificare a modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii 52/2011 și a normelor sale, precum și dacă sunt efectuate înregistrările în registrul special al zilierilor.
Octombrie - Decembrie
În trimestrul IV va avea loc o acțiune de control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de SSM pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă.
Și, la fel ca în restul anilor, în ultimul trimestru din an are loc acțiunea de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea și depozitarea/ păstrarea articolelor pirotehnice.
Calendarul Inspecției Muncii pe 2024 poate fi consultat aici.
Comentarii articol (1)