Conform calendarului, cele mai multe campanii și acțiuni de control se vor desfășura pe parcursul întregului an. De exemplu, pentru domeniul construcțiilor - verificarea respectării cerințelor SSM - întrucât constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională, dar și sectorul unde se înregistrează numeroase accidente de muncă. „Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2022, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile”.
De asemenea, nu vor lipsi în niciunul dintre trimestre verificările privind munca nedeclarată și subdeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia (de exemplu: construcții, protecție și pază, service auto, depozite, comerț, restaurante, baruri și alte activități de servire a băuturilor, hoteluri și facilități cazare, activități de jocuri de noroc și pariuri, închirieri de transportoare și trotinete electrice etc.).
Inspectorii au programată o campanie pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare și procedura de înregistrarea agenţilor de plasare forţă de muncă în străinătate, pe tot parcursul lui 2023, la fel ca în anul 2022. La fel și modul de respectare de către angajatori a prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
„In contextul gestionării fenomenului migrației cetățenilor străini non UE în România și pentru promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor părților, respectiv societatea românească și imigranți, obiective avute în vedere prin Strategia națională privind imigrația, se impune întărirea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din statele terțe și a modului de încadrare a acestora pe piața muncii din România”, scrie în calendarul de acțiuni și controale.
Mai departe, la fel ca până acum, continuă campania de verificare a modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în domeniul transportului rutier, pe tot parcursul anului 2023. „În cadrul campaniei se urmărește verificarea angajatorilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, în special a celor privind timpul de muncă şi de odihnă ale conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională”.
Pe tot parcursul anului, inspectorii vor derula o acțiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mijlocii (50 - 249 lucrători). La fel, avem în calendar și o acțiune de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul cabinetelor medicale individuale, policlinici, dar și spitale.
În toate cele patru trimestre e programată și o acțiune de verificare a modului în care angajatorii respectă în relațiile de muncă prevederile Legii nr. 202/2002
privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, precum și o acțiune de informare și verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile Legii dialogului social și o acțiune de informare a angajatorilor cu privire la registrul general de evidență a salariaților.
Iată un rezumat al acțiunilor și controalelor care se vor derula doar în anumite perioade din an, după ordinea în care vor debuta:
Ianuarie - Martie
În primul și în ultimul trimestru va fi organizată o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă în ceea ce privește modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.
Aprilie - Iunie
Începe în acest trimestru și continuă în următorul o campanie națională în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă și călători, privind respectarea de către angajatori și lucrători a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă. La fel și o campanie națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfăşoară activități de producţie, depozitare şi comercializare a carburanților auto.
La fel, în trimestrele II și III se derulează o acțiune de control privind verificarea respectării cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în activitățile care implică folosirea macaralelor portuare, cod CAEN 5222 (servicii anexe pe apa), cod CAEN 5224 (manipulări), cod CAEN 5210 (depozitari), cod CAEN 50 (transport pe apă).
În primele două trimestre începe, cu excepția litoralului (unde acțiunea demarează în trimestrul III) o acțiune de verificare și control a respectării prevederilor de sănătate și securitate în muncă în domeniile: hoteluri şi alte facilităţi de cazare (Cod CAEN 55) și restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie (Cod CAEN 56).
Tot în trimestrul II începe și o acțiune privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securității şi sănătății în muncă în cadrul unităților care au ca obiect de activitate cod CAEN 8610 - activităţi de asistență spitalicească.
Mai avem și o acțiune de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată în domeniul prestărilor de servicii (catering, curierat, livrare) care se va desfășura în toată perioada aprilie - decembrie 2023.
Iulie - Septembrie
În al treilea trimestru al anului, Inspecția Muncii va derula o campanie privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii zilierilor și normelor sale de aplicare, întocmai ca în ultimii doi ani.
În continuarea acțiunii demarate în primele două trimestre în toate celelalte județe, acum vine rândul litoralului pentru verificarea și controlul respectării prevederilor de sănătate și securitate în muncă în domeniile: hoteluri şi alte facilităţi de cazare (Cod CAEN 55) și restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie (Cod CAEN 56).
Octombrie - Decembrie
Ca în fiecare an, inspectorii vor derula în ultimele luni ale anului 2023 o acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
De asemenea, începe o acţiune de control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă.
Comentarii articol (0)