În primul rând, începe în trimestrul II (și continuă în următorul trimestru) o campanie națională în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă și călători, privind respectarea de către angajatori și lucrători a cerințelor minime de SSM. Asta, deoarece reprezintă unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucrătorilor - numărul de accidentați din domeniul transporturilor rutiere este situat imediat după cel din sectorul construcțiilor, raportat la numărul și gravitatea accidentelor de muncă, arată cei de la Inspecția Muncii.
„O pondere mare în numărul accidentaților în muncă din domeniul transporturilor rutiere o reprezintă lucrătorii care se accidentează în condițiile în care vehiculul se oprește sau în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare la sediul angajatorului beneficiar al transportului. Prevenirea acestor accidente este o problemă care trebuie soluționată, având în vedere numărul crescut de autovehicule și cantitatea de mărfuri transportată în fiecare an, precum şi creşterea numărului de pasageri în transporturile rutiere de călători”, scrie în prezentarea campaniei.
Mai departe, în trimestrul II demarează o campanie națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea
securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfăşoară activități de producţie, depozitare şi comercializare a carburanților auto. Acțiunea se va desfășura în toate judeţele, la angajatorii cu următoarele coduri CAEN: 1920 - Fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, 5210 – Depozitări, 4671 - Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate și 4730 - Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule in magazine specializate. Inspectorii urmăresc dacă utilizatorii dețin certificatul de examinare „in situ”, echipamentele de protecție individuale, deținerea fișelor cu date de securitate actualizate, precum și respectarea de către toţi angajatorii a instrucţiunilor scrise privind folosirea surselor de foc deschis si fumatul la locurile de muncă.
Mai avem și o acțiune de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată în domeniul prestărilor de servicii (catering, curierat, livrare) care se va desfășura în toată perioada aprilie - decembrie 2023.
Apoi, în trimestrul II începe o acțiune de control privind verificarea respectării cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în activitățile care implică folosirea macaralelor portuare, cod CAEN 5222 (servicii anexe pe apa), cod CAEN 5224 (manipulări), cod CAEN 5210 (depozitari), cod CAEN 50 (transport pe apă). Aici, acțiunea e restrânsă doar la Mehedinți, Olt, Dolj, Giurgiu, Călărași, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța.
Tot în trimestrul II începe și o acțiune în toate județele privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securității şi sănătății în muncă în cadrul unităților care au ca obiect de activitate cod CAEN 8610 - activităţi de asistență spitalicească.
De asemenea, continuă în trimestrul II acțiunea de verificare și control a respectării prevederilor de sănătate și securitate în muncă în domeniile: hoteluri şi alte facilităţi de cazare (Cod CAEN 55) și restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie (Cod CAEN 56). Vorbim de toate zonele cu excepția litoralului, unde controalele încep abia din trimestrul II, adică din iulie.
Continuă și celelalte campanii care sunt programate pe durata întregului an: în domeniul construcțiilor (verificarea respectării normelor de SSM), pe condiţiile de funcţionare și procedura de înregistrarea agenţilor de plasare forţă de muncă în străinătate, pe modul de respectare de către angajatori a prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, acțiunile de despitare a muncii nedeclarate și subdeclarate ș.a.m.d..