Da, zilele de concediu de odihnă sunt, ca regulă, afectate de situația intrării în șomaj tehnic (ne referim aici strict la situațiile în care s-a suspendat un contract de muncă pentru așa ceva, nu la situațiile pe care, în mod eronat, unele firme le-au "asimilat" șomajului tehnic sau le-au prezentat angajaților ca atare). Pot exista excepții, adică se poate considera că nu sunt afectate, dacă se prevede asta în contractul individual ori colectiv de muncă.
Rațiunea, ne-au explicat cei de la Inspecția Muncii este că nu se prestează efectiv activitate, iar, până la urmă, concediul de odihnă se acordă pentru recuperarea capacității de muncă, după ce s-a muncit, efectiv. Există și excepții de la acest raționament, dar ele sunt strict prevăzute de Codul muncii și nu ar trebui extinse, cum au considerat unii, la situația șomajului tehnic.
"Concediul de odihnă se acordă, de regulă, pentru refacerea capacității de muncă în urma activității prestate în cursul unui an calendaristic. Chiar dacă în Codul muncii nu se prevede expressis verbis că, în cazul suspendării contractului individual de muncă potrivit art. 52 alin. 1 lit. c (situația șomajului tehnic - n.red.), durata concediului de odihnă se diminuează proporțional cu durara suspendării activității, din lectura art. 145 alin. 4 se desprinde faptul că perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. De aici se poate deduce că alte perioade în care nu se prestează activitate nu se consideră activitate prestată, ceea ce duce la diminuarea proporțională a duratei concediului de odihnă. Cu toate acestea, părțile pot conveni ca salariatul să beneficieze de întreaga durată a concediului de odihnă așa cum este prevăzut în contractul individual de muncă", ne-au explicat cei de la Inspecția Muncii.
Atenție! Concediul medical pentru coronavirus NU afectează durata concediului de odihnă
Așadar, concediul de odihnă se diminuează proporțional, în funcție de cât a stat angajatul în șomaj tehnic.
Cei care au susținut contrariul au motivat, de pildă, că salariatul în șomaj tehnic se află într-o situație în care a ajuns fără să vrea și că, de drept, se află la dispoziția angajatorului, care îl poate chema, chiar și de pe azi pe mâine, înapoi la muncă, iar el este obligat să se ducă.
Orice salariat - fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat - are dreptul la un concediu de odihnă anual, de 20 de zile lucrătoare. Acest concediu se acordă separat de zilele de sărbătoare legală, de zilele de repaus săptămânal și chiar de zilele libere luate pentru evenimente familiale deosebit - mai multe despre concediile de odihnă puteți citi aici.
Util: Concediile de odihnă neluate de salariați: Cum tratăm contabil chestiunea aceasta
Comentarii articol (2)