O astfel de situație a fost semnalată de unul dintre cititorii avocatnet.ro, care a precizat că angajatorul a refuzat să prezinte salariaților regulamentul intern al firmei, pe motiv că le-a fost prezentat la angajare, considerând că acest lucru este suficient.
După cum scrie în Codul muncii, regulamentul intern "se aduce la cunoștința salariaților prin grija angajatorului și își produce efectele față de salariați din momentul încunoștințării acestora". Mai mult decât atât, Codul muncii prevede că regulamentul intern ar trebui afișat la sediul angajatorului. Așadar, angajatorul este obligat să prezinte regulamentul intern salariaților săi.
Regulamentul intern cuprinde informații cu privire la drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților, printre care: protecția, igiena și securitatea în muncă, respectarea principiului nediscriminării, procedura de soluționare a reclamațiilor salariaților, disciplina muncii în cadrul companiei etc.
Chiar dacă în Codul muncii nu există o prevedere expresă cu privire la sancționarea angajatorului care ascunde regulametul intern de salariații săi, totuși acesta nu scapă de răspundere. Dacă un angajat face sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă și explică faptul că angajatorul a refuzat să prezinte regulamentul intern, inspectorii muncii pot veni în control la sediul angajatorului. Dacă acesta nu își îndeplinește obligația de a prezenta regulamentul intern nici după ce inspectorii muncii îi cer acest lucru, poate primi o amendă curpinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Regulamentul intern devine cu atât mai important cu cât, în contextul epidemiei de coronavirus, drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariatului se modifică. Spre exemplu, angajații trebuie să respecte o serie de reguli speciale de distanțare socială și de igienă la locul de muncă. Pentru ca angajatorul să îi poată sancționa pe salariați dacă refuză să îndeplinească aceste reguli, ar trebui să modifice regulamentul intern.