Decizia ICCJ 45/2020 (a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) a apărut azi în Monitorul Oficial și deja se aplică. Aceasta le garantează justițiabililor implicați într-un proces civil că, atât timp cât trimit un act de procedură în interiorul unui termen (calculat pe zile), nu contează dacă momentul trimiterii se încadrează sau nu în interiorul programului instanței unde este expediat actul de procedură.
„[A]ctele de procedură transmise prin fax sau e-mail, în ultima zi a termenului procedural care se socoteşte pe zile, după ora la care activitatea încetează la instanţă, este socotit a fi depus în termen”, a reținut instanța supremă prin decizia amintită.
Pe scurt, s-a considerat că trimiterea documentelor prin e-mail și fax n-are nicio legătură cu orarul de lucru al instanței, tocmai deoarece actele pot fi recepționate chiar și în lipsa unei persoane care să le ia imediat în primire. Astfel, data și ora care atestă depunerea în termen sunt cele înregistrate de faxul sau calculatorul instanței.
„În contextul în care aceste modalități de trimitere a actelor de procedură sunt acceptate de lege și nu presupun un program de lucru, deoarece accesarea lor nu depinde de un orar, fiind funcționale și accesibile independent de programul de activitate al instanței, astfel că nu există o oră la care activitatea acestor servicii să înceteze, nu există niciun impediment pentru (...) a se considera că actul de procedură transmis prin intermediul acestor mijloace de comunicare în ultima zi a termenului și recepționat de faxul sau calculatorul instanței, anterior orei 24,00 a acestei zile, este depus în termen.
În acest caz, potrivit actualei reglementări, data care produce consecințe juridice cu privire la depunerea în termen a actului de procedură este data și ora atestate de faxul sau de calculatorul instanței, iar nu data certă (...)”, au explicat judecătorii.
Codul de procedură civilă prevede, ca regulă, faptul că un termen care se socotește pe zile se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care poate fi îndeplinit actul de procedură. În același timp, o excepție este prevăzută pentru actele ce trebuie depuse la instanță. În cazul acestora, ele trebuie depuse până la finalul programului de lucru din ultima zi a termenului.
Totodată, codul de procedură civilă prevede că actele de procedură depuse la poștă, la un curier sau la un serviciu specializat de comunicare înăuntrul termenului sunt considerate a fi făcute în termen, atât timp cât depunerea lor este făcută în termen, chiar dacă momentul în care ajung la instanță este în afara lui (l-a depășit). Însă aceste prevederi, după cum reiese și din actul de sesizare a ICCJ, nu acoperă și modalitatea de transmitere a actelor de procedură prin e-mail sau fax.
Decizia ICCJ este asemănătoare cu o altă decizie dată recent, prin care s-a soluționat o problemă similară, însă în privința actelor procedurale ce țin de procesele penale.
Comentarii articol (2)