Codul de procedură civilă a primit azi oficial o serie de modificări cuprinse în Legea nr. 310/2018, printre care se numără și aspecte legate de comunicarea actelor la instanță.
Mai întâi, parlamentarii au înlocuit, la comunicarea electronică, ștampila instanței și semnăturii grefierului de pe citații cu semnătura electronică extinsă, instrument nemenționat până acum în Codul de procedură civilă. Fiecare instanță trebuie să aibă, așadar, semnătură electronică extinsă proprie pentru citații și acte de procedură.
"Comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură se poate face de grefa instanţei şi prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia, dacă partea a indicat instanţei datele corespunzătoare în acest scop. Comunicarea actelor de procedură va fi însoţită de semnătura electronică extinsă a instanţei care va înlocui ştampila instanţei şi semnătura grefierului de şedinţă din menţiunile obligatorii ale citaţiei. Fiecare instanță va avea o singură semnătură electronică extinsă pentru citații și acte de procedură", prevede, de azi, Codul de procedură civilă.
A dispărut însă de la comunicarea electronică ideea comunicării pentru confirmare a unui formular ce cuprinde denumirea instanței, data comunicării, numele grefierului etc. și pe care îl completează destinatarul, spre expediere înapoi instanței.
Apoi, Legea nr. 310/2018 a adus în Cod o normă potrivit căreia citațiile și alte acte de procedură transmise prin telefax sau electronic se consideră comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit că au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate.
"(...) mesajul de comunicare către destinatar primit de la sistem constituie dovada de comunicare. Aceasta se va lista și se va atașa la dosarul cauzei", potrivit unei alte noi prevederi. De asemenea, procedura se consideră îndeplinită la data arătată pe copia imprimată a expedierii, certificată de grefierul care a făcut transmisiunea.
Actele depuse prin fax sau e-mail
"Actul de procedură, depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau e-mail, este socotit a fi făcut în termen", scrie, de azi, în Codul de procedură civilă.
La transmiterea actelor prin fax sau e-mail, mențiunea datei și orei primirii faxului sau a e-mail-ului, așa cum sunt atestate de calculatorul/faxul de primire al instanței, vor servi ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată.
Notă: Reamintim aici că, anul trecut, Înalta Curte a oferit o dezlegare a unei probleme de drept privind interpretarea articolelor 182 și 183 din cod, stabilind că cererile și alte acte de procedură care se transmit prin fax sau mail, în ultima zi a termenului care se calculează pe zile, trebuie să ajungă la instanța de judecată înainte de terminarea programului. Altfel, actele trimise nu vor fi luate în considerare de către judecători, fiind considerate depuse cu întârziere și, prin urmare, nu-și vor produce efectele stabilite de Codul de procedură civilă.
Comentarii articol (0)