În cazul celor care lucrează la privat, reglementarea care interesează este, actualmente, OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță - din ianuarie 2021 însă se va aplica Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act care reunește toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaților din România, inclusiv cele de vacanță.
Voucherele de vacanță în mediul privat se pot acorda (per salariat) în limita a șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal. Asta înseamnă, în 2020, o limită maximă de 13.380 de lei. Se pot acorda atât pe suport hârtie, cât și electronic, doar că, anul acesta, atrage atenția Ministerul Economiei, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.
"Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță în cursul anului fiscal", scrie în OUG nr. 8/2009 - în acest material prezentam, anul trecut, care sunt variantele pe care le are la dispoziție angajatorul pentru a acorda bani de vacanță angajaților (întrucât voucherele nu sunt singura opțiune).
Pentru angajator, din punct de vedere fiscal, cheltuiala e deductibilă în limita celor șase salarii minime brute per salariat și nu există obligația de plată a acelei contribuții asiguratorii de muncă pentru acei bani. La banii respectivi, angajatul nu datorează contribuții sociale, ci doar impozit de 10%. Mai jos, cei de la Ministerul Economiei arată un exemplu de calcul pentru a ilustra aceste aspecte:
"Reamintim că valabilitatea voucherelor de vacanță emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, a fost prelungită prin OUG nr. 35/2020 până pe data de 31 mai 2021, măsură care a venit în sprijinul industriei ospitalității, cât și a turiștilor, în contextul pandemiei SARS-CoV-2 și efectelor acesteia", mai punctează cei de la Ministerul Economiei.
Pentru bugetari, voucherele de vacanță sunt de 1.450 de lei de persoană. „Instituțiile publice (...), indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, prevede, mai precis, Ordonanța de urgență a Guvernului 107/2018. La sfârșitul anului 2018 s-a stabilit valoarea voucherelor de vacanță atât pentru anul 2019, cât și pentru anul 2020.
Comentarii articol (2)