Obligația de a distruge ambrozia are o lege specială, încă din 2018, care pune sarcina atât în spinarea persoanelor fizice, cât și în a persoanelor juridice. Legea 129/2020 se va aplica de sâmbătă și aceasta prevede creșterea amenzilor minime ce pot fi date celor care nu distrug această buruiană.
Concret, se prevede o amendă de la 1.000 de lei (în loc de 750 de lei, cum e acum) la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei (în loc de 5.000 de lei, ca acum) la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Ambrozia înflorește și eliberează polen (particulele de polen sunt responsabile pentru alergii extrem de grave la multe persoane) în atmosferă în perioada iulie - septembrie a fiecărui an. Din cauză că reprezintă un factor de risc atât de mare pentru cei cu alergii, Parlamentul a decis să dea legea specială pentru a stârpi această buruiană, cu consecința sancționării celor care ignoră periculozitatea ei.
Legea și normele sale de aplicare prevăd un calendar anual al combaterii buruienii ambrozia: inventarierea terenurilor infestate se face până la data de 20 mai, iar până la 26 mai se face un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. Apoi începe trimiterea somațiilor, până la 5 iunie, către proprietarii de terenuri infestate, iar firmele și persoanele fizice au timp între 6 și 30 iunie pentru a lua măsuri (dacă nu le iau înainte de a primi somație). Apoi urmează controalele.
Mai precis, în perioada 1-15 iulie se face un prim val de controale la proprietarii cu terenuri infestate, în cadrul căruia se aplică doar avertismente. Apoi, între 16 și 31 iulie se face al doilea val de controale, în cadrul căruia se aplică amenzile specificate mai sus. Așadar, majorarea amenzilor minime va veni chiar la câteva zile după ce încep controalele în care se dau asemenea sancțiuni.
Dincolo de modificările la amenzi, noua lege a venit cu schimbări și la modul de desfășurare a controalelor. Astfel, de sâmbătă, verificările sunt făcute și amenzile sunt aplicate de către autoritățile locale, prin personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, inclusiv specialiști desemnați de Instituția Prefectului au competența de a sancționa nerespectarea Legii ambroziei.
Până acum, controalele s-au făcut și amenzile s-au aplicat de o comisie mixtă făcută din ordinul prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură, comisariatelor Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale.
Merită amintit că o altă propunere de modificare a Legii ambroziei, care prevede un regim sancționatoriu și mai dur (amenzi mari pe fiecare zi de nerespectare a obligației de distrugere a ambroziei) se află aproape de un vot decisiv la Camera Deputaților - detalii, aici. Aceasta NU se aplică momentan.