FMI înrăutăţeşte semnificativ estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) sunt mai accentuate decât s-a anticipat, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat miercuri de instituţia financiară internaţională, informează Agerpres.
Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.
FMI se aşteaptă la o contractare de 8% a economiei SUA în acest an, urmată de o creştere de 4,5% anul viitor, în timp ce zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 şi un avans de 6% în 2021.
O amânare cu încă două săptămâni a deschiderii restaurantelor ar duce la pierderi uriașe, în condițiile în care, în domeniu, sunt deja pierderi de 1,5 miliarde de euro, raportat la veniturile de anul trecut. În plus, turiștii care merg în vacanță și au plătit masa nu vor putea beneficia de aceste servicii, a spus la Digi24 Dragoș Petrescu, președinte al unei organizații patronale din HoReCa.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a spus marți seară la Digi24 că la finalul acestei săptămâni se va lua decizia redeschiderii restaurantelor, însă acest lucru nu va fi posibil „dacă se mențin lucrurile astea”, făcând referire la numărul de cazuri noi de coronavirus. „Trebuie și românii să înțeleagă că trebuie să respecte regulile”, a precizat el.
"Sper să ne ținem de acest calendar și restaurantele să se deschidă. Din punctul nostru de vedere nu se îndeplinesc premisele să nu se deschidă. E foarte important ca industria să pornească. Azi suntem la cota de sub 20% din capacitate (...)", a declarat la Digi24 Dragoș Petrescu, președinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România.
O mare parte dintre români sunt pentru forajele offshore din Marea Neagră. Ce împiedică exploatarea
O majoritate considerabilă dintre români sunt favorabili forajelor offshore, potrivit unui sondaj efectuat de Inscop şi Academia Română. Însă liderii politici de la Bucureşti nu par să se grăbească să ajute la derularea unui astfel de proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.
Bloomberg notează că politicienii care nu ajung la un consens asupra unei legi care ar da undă verde investiţiei, ar putea să se uite la rezultatele sondajului, care arată că aproape opt din zece români sunt în favoarea extracţiei de gaze din Marea Neagră.
Concluziile sondajului publicat miercuri arată că 78,9% dintre românii chestionați sprijină debutul producţiei de gaze naturale şi spun că Guvernul ar trebui să cadă de acord asupra unui nivel de taxare similar cu alte ţări din UE. Românii susţin că gazele din Marea Neagră sunt cruciale în reducerea dependenţei de gazele ruseşti şi o modalitate de a ajuta economia să îşi revină după criza coronavirusului.
Comentarii articol (0)