Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare este propus pentru adoptare la Camera Deputaților, For decizional și pe lângă adoptarea în sine a ordonanței date în martie, parlamentarii i-au mai adus și ceva prevederi în plus, precum aceasta:
"Art.XVII. - Orice clauză contractuală de înlăturare a dispozițiilor legale relative la forța majoră sau la impreviziune, pe perioada stării de urgența și a stării de alerta ori în decursul unei perioade de cel mult 12 luni după încetarea acestora se consideră nescrisă, fiind nule, în sensul art.1255 alin.(3) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare (nulitate relativă - n.red.)".
Prevederea este atotcuprinzătoare și pare să indice către orice tip de contract, încheiat inclusiv între profesioniști - cu toate acestea, ea ar trebui privită doar în sfera ordonanței (economică și fiscal-bugetară). Astfel de clauze de înlăturare de la aplicare a forței majore ori a impreviziunii au fost introduse în ultima perioadă în contracte bancare, în contracte din zona turismului, prestări de diverse servicii ș.a.m.d.
Cu toate acestea, prevederea va produce efecte doar pentru viitor. Potrivit Codului civil, dispozițiile unui contract sunt cârmuite de legea în vigoare la momentul încheierii acestuia. Dacă astfel de clauze s-au introdus chiar în lunile precedente, prin acte adiționale la contractele deja existente, de pildă, ele nu ar trebui să poată fi anulate acum, în baza unei legi noi, ulterioare momentului când acele clauze au fost introduse, prin acord, în contractele dintre părți.
Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat apoi în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)