Schimbarea a fost introdusă de Ministerul Justiției (MJ), prin Ordinul nr. 3.528/C/2020 (apărut în Monitorul Oficial nr. 789, din 28 august), care prevede că, de acum, plățile pentru informațiile/documentele de mai sus se vor face „în contul de disponibilităţi al Ministerului Justiției nr. RO62TREZ7005032XXX013994, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului București”, urmând ca, ulterior, fondurile să fie virate bugetului de stat.
Până recent, plățile se faceau în „în numerar sau prin virament bancar în contul bugetului de stat nr. 20360150 <<Alte venituri>>”, după cum era prevăzut în Ordinul Ministerului Justiției nr. 1417/C/2006 privind accesul la Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.
O altă schimbare importantă este că, de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 3.528/C/2020, persoanele interesate pot să facă plata de oriunde. Până acum, acest lucru nu era posibil, Ordinul MJ nr. 1417/C/2006 prevăzând că plata trebuia făcută:
- de către persoanele fizice, la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliu;
- de către persoanele juridice, la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază teritorială îşi aveau sediul fiscal.
Persoanele interesate pot să obțină de la Registrul ONG, de exemplu, copii certificate de pe înregistrările efectuate în Registrul naţional sau copii de pe extrasele rapoartelor de activitate şi ale bilanţurilor anuale transmise de asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile recunoscute ca fiind de utilitate publică.
O altă schimbare pentru ONG-uri a avut loc la începutul lunii iulie, după ce ICCJ a decis că un ONG care cere anularea în contencios a unui act administrativ sau vrea să oblige autoritățile să emită un act ori să facă ceva trebuie să dovedească, în primul rând, un interes legitim privat și, doar în subsidiar, interesul legitim public.
Comentarii articol (0)