avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Unde se poate consulta statutul unui ONG?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Unde se poate consulta statutul unui ONG?

Buna ziua,
Am inteles ca statutul asociatiilor este public si poate fi consultat, totusi nu gasesc online nimic. Stiti cumva unde se pot vizualiza aceste statute?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: magda.olteanu , utilizator 11:47, 4 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce este public gasiti la adesa urmatoare iar restul poate fi consultat doar de catre membri ong pentru ca nu e obligatoriu ca sa fie facut public online. [ link extern ] /
Conform legii sunt publice informatiile din Registrul national ONG inclusiv documentele doveditoare care stau la baza inregistrarilor, deci si Statutul si Actul Constitutiv forma initiala sau actualizata sau actele aditionale la acestea, caci ele sunt anexa parte intregranta din hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus inscrierea in RAF a asociatiei sau a modificarilor de acte constitutive, Prin urmare oricine, fara sa trebuiasca sa justifice vreun interes, poate solicita si obtine, la cerere, contra cost, copii - inlclusiv certificate - ale actelor constitutive ale oricarei asociatii, de la Ministerul Justitiei. A se vedea in acest sens prevederile Ordinului MJ 1417/C din 8 iunie 2006 privind accesul la Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial. Uneori se pot obtine si direct de la instantele care tin RAF-ul in care e inregistrata asociatia in cauza, dar practica este inconstanta....
Buna ziua, se poate obtine si online?
Asa cum am mai precizat, online e disponibil momentan doar Registrul National ONG in acea forma tabelara de pe site-ul Ministerului Justitiei, tabel care are si erori si omisiuni destul de multe. Nu se pot vizualiza online documentele care au stat la baza inscrierilor in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor sau Registrul Federatiilor sau Registrul National ONG, ci se pot obtine doar la cerere. Multe Judecatorii dat la cerere oricui copie certificata a Statutului si altor acte de la dosarul oricarui ONG, cu aplicarea tarifului general de 1 leu / pagina pentro copie legalizata. Sunt si Judecatorii care refuza si te indruma sa te adresezi Minsiterului Justitiei pentru a obtine copii. Cererile insa se pot depune prin e-mail, si la Jduecatorii / Tribunale si la Ministerul Justitiei, si in principiu ar putea si copia actului sa se trimita doar electronic, pe e=mail, daca se solicita asta. Insa nu e e propriu-zis un acces online ci o solicitare si obtinere prin corespondenta electronica si poate dura de la cateva zile la cateva saptamani.... Ministerul Justitiei de peste un deceniu promite ca va face un sistem mai functional, care sa includa si posibiltiatea de acces online ( asa cum exista pentru Registrul Comertului) dar deocamdata suntem tot la faza de simpla promisiune neonorata....
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine online un extras la zi din registrul asociatiilor? balasu balasu Cum pot obtine online un extras la zi din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, referitor la o asociatie pe care o conduc? (vezi toată discuția)
Copie statut asociatie umanitara familistu familistu buna ziua pot solicita tribunalului o copie a statutului unei asociatii umanitare. nu am nici o legatura cu aceea asociatie. multumesc (vezi toată discuția)
Certificat constatator pentru ong? grunwald grunwald Banca unde am deschis contul Asociatiei Non Profit, mi-a solicitat, in al 13-lea ceas contul fiind deja operational, un document numit \'certificat constatator ... (vezi toată discuția)