avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Copie statut asociatie umanitara
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Copie statut asociatie umanitara

buna ziua

pot solicita tribunalului o copie a statutului unei asociatii umanitare. nu am nici o legatura cu aceea asociatie.

multumesc
Cel mai recent răspuns: familistu , utilizator 00:41, 8 Noiembrie 2014
Nu ! De fapt, puteti sa-l solicitați insa nu il veti primi.
frumos. o alta ingradire legislativa probabil pentru ca anumite ong sa spele bani. multumesc
Exista acel registru al asociatiilor si fundatiilor in care se publica informatiile publice relevante despre fiecare asociatie si fundatie legal constituita in Romania. In rest, daca doriti si sunteti interesat asa de mult de un anumit ong, trebuie sa deveniti membru si atunci veti avea acces si la statut, si la celelalte acte interne. Altfel, mai ales ca singur recunoasteti ca nu aveti treaba cu ei, nu ar trebui nici sa va intereseze si nici sa afirmati acele pareri tendentioase.
Legea prevede expres ca sunt publice atat Registrul Asociatiilor si Fundatiilor cat si documentele care au stat la baza inregistrarilor in RAF - statut, act constitutiv, acte aditionale la acestea sau forme actualizate, PV de sedinte AG si CD etc. Logic ar fi ca la comunciarea de copii, autoritatile sa elimine insa pasajele cu date personale ex din lista de membri, dar de multe ori omit acest lucru, sa refuza comunciarea cu totul a actului pe motiv ca ar contine si date cu caracter personal in loc sa se suprime doar pe acestea (e vorba de cele ale simplilor membri / fondatori, ca ale reprezentantului legal si ale membrilor CD in general ar trebui sa fie publice in opinia mea, asa cum sunt ale administratorilor de societati comerciale, dar aici e o intreaga discutie unde e justul echilibru intre interesul tertilor de a cunoaste conducerea unui ONG dat fiind ca legea permite sa ii dai direct pe aceia in judecata daca ti-a produs ONG-ul un prejudiciu, si dreptul oricarui cetatean de a ii fi protejate datele cu caracter personal).
Intr-adevar insa exista diferente de interpretare a legii. Unele judecatorii si tribunale emit si extrase din RAF si copii certificate din documentele de la dosar oricarui solicitant, altele refuza si iti indica sa te adresezi Ministerului Justitiei atat pentru datele din registru ( Registrul National ONG, care ar trebui sa fie o centralizare a RAF-urilor dar de multe ori nu coincid datele....) cat si pentru copii de acte care au stat la baza acelei inregistrari. Strict pe textul legii, interpretat literal, copii de acte despre un ONG pot fi obtinute de la MInisterul Justitiei, in schimb de la judecatoria sau tribunalul unde e inregistrat ONG-ul pot obtine doar persoanele direct interesate ex. membri, persoane din conducere....
Si ca sa nu pretind a fi crezut pe cuvant sau doar pe baza de experienta persoala de profil, indic si baza legala pentru afirmatiile mele:
OG 26 / 2000
Art. 75
(1)Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial este public.
(2)Ministerul Justiţiei este obligat să elibereze, pe cheltuiala persoanei solicitante, copii certificate de pe înregistrările efectuate în Registrul naţional şi de pe înscrisurile doveditoare.
(3)Înscrisurile prevăzute la alin. (2) pot fi cerute şi eliberate şi prin corespondenţă.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
radumititean, utilizator
multumesc radumititean.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se poate consulta statutul unui ong? AdrianSz AdrianSz Buna ziua, Am inteles ca statutul asociatiilor este public si poate fi consultat, totusi nu gasesc online nimic. Stiti cumva unde se pot vizualiza aceste ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in registrul asociatiilor si fundatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am si eu o nelamurire cu privire la inregistrarea si functionarea in conditii legale a unei asociatii de tip ONG. Mai exact, pentru ... (vezi toată discuția)
Extrasul din registrul de evidenta al asociatiilor si fundatiilor livs1970 livs1970 Am o intrebare legata de obtinerea extrasului din Registrul asociatiilor si fundatiilor Banca la care am solicitat deschiderea de cont pentru o asociatie ... (vezi toată discuția)