avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inregistrare in registrul asociatiilor si fundatiilor
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inregistrare in registrul asociatiilor si fundatiilor

Buna ziua!

Am si eu o nelamurire cu privire la inregistrarea si functionarea in conditii legale a unei asociatii de tip ONG.

Mai exact, pentru infiintarea asociatiei am apelat la un avocat care s-a ocupat de toata procedura.
La finalizarea procedurii avocatul mi-a adus urmatoarele acte:
-Incheierea sedintei publice;
-O cerere de acordare a personalitatii juridice ce are un numar de inregistrare de forma 213/275/2013;
-Certificat de inscriere a persoanei fara scop patrimonial, cu un numar de forma 9 din 26.02.2013;
-Statutul, actul constitutiv...

Cu aceste documente avocatul m-a trimis la finante sa obtin CIF-ul. La finante am completat declaratia 010 si CIF-ul mi-a fost eliberat.
Am facut stampila, am deschis contul si cam asta a fost toata procedura.

In momentul de fata eu nu stiu daca sunt sau nu inscris in Registrul Asoc si Fundatiilor.
Care este procedura necesara pentru a putea intra in posesia acestui document?
Mai exista si alte documente ce ar trebui sa le obtin pentru a fi in regula si a nu ma trezi ca nu functionam in legalitate?

Va multumesc mult!
Astept cu interes raspunsurile dumneavoastra pentru ca deja au trecut 2 luni de la obtinerea CIF ului si nu vreau sa am probleme, cu atat mai mult ca am emis si platit facturi!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:05, 28 Martie 2013
Dovada este Certificatul de inscriere a persoanei fara scop patrimonial, pe care vad ca il aveti deja ...
Va multumesc!

Deci totul este in regula? mai sunt necesare si alte documente doveditoare?

Am citit pe alte forumuri si unii spuneau ca este nevoie de scrisoare catre Ministerul Justitiei pentru a obtine certificatul de inregistrare in registru asociatiilor si fundatiilor si numarul de inregistrare..
Sunt doua registre diferite, si ONG-urile se inscriu in ambele.
Unul este registrul local de la fiecare instanta ( "Registrul Asociatiilor si Fundatiilor" - RAF - tinut de Judecatorii, si "Registrul Federatiilor" - RF - tinut de Tribunale). Acest registru ( RAF au RF) e referit in ordonanta si in alte acte normative uneori ca "registrul special". Inscrierea in acest registru si numarul alocat este reflectat in "certificatul de inscriere" pe care il primeste ONG-ul de la instanta odata cu definitivarea horararii judecatoresti de acordare a personaliatii juridice si dispunere a inscrierii asociatiei in RAF / RF ( unele instante nu ti-l emit din oficiu, ci vor sa depui cerere distincta, separat de cea de definitivare a hotararii judecatoresti...)
Celalalt registru este "Registrul National al Persoanelor Juridice fara Scop Patrimonial" (RNPJFSP) numit in mod curent "Registrul National ONG" (asa apare si pe site-ul Ministerului Justitiei) sau amintit si ca "registrul national". El se constituie prin centralizarea datelor din RAF-uri si RF-uri, dar ONG-urilor in cauza li se aloca un alt numar, diferit de cel din registrul local... Acel numar se poate afla de pe versiunea Registului National ONG publicata pe site-ul MInisterului Justitiei ca fisiere .pdf actualizate (teoretic cel putin) saptamanal. Atentie insa ca sunt si destule omisiuni si greseli in acele documente... Nu exista insa un "certificat" sau alt document tip care sa iti ateste oficial acel numar... In practica se face o cerere simpla, care nu are un model anume, catre MInisterul Justitiei, si acesta trimite un raspuns sub forma de scrisoare, in care scrie ceva de genul "va comunicam faptul ca nr. de inregistrare al Asociatiei Dvs. in Registrul National ONG este XXX / A / 2013" cu o semnatura unui director sau sef serviciu si stampila MInisterului Justitiei, si acea adresa a ministerului este actul oficial cu care iti dovedesti, daca e cazul, numarul de inregistrare in Registrul National ONG ( sunt unele situatii cand ONG-ului i se cere imperativ acel numar, nu cel din RAF / RF, si sunt organizatii care nici nu stiu ca exista acel numar si acel registru national....)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong neinregistrat registrul fundatiilor si asociatiilor luticus luticus O asociatie avand ca obiect cresterea animalor s-a infiintat si a fost aprobata prin sentinta judecatoreasca dar nu a fost inscrisa/inregistrata in Registrul ... (vezi toată discuția)
Certificat constatator pentru ong? grunwald grunwald Banca unde am deschis contul Asociatiei Non Profit, mi-a solicitat, in al 13-lea ceas contul fiind deja operational, un document numit \'certificat constatator ... (vezi toată discuția)
Cine este membru intr-o fundatie umanitara? Tribune Tribune Sint strain si vreau sa aflu cine face parte din consiliul de conducere unui ONG roman in acest moment. Exista o baza de date care poate fi accesata online? ... (vezi toată discuția)