Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
Care sunt temeiurile de divorț? Conform Codului civil, soții pot să divorțeze în următoarele cazuri: (1) prin acord, la cererea ambilor sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț; (2) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre cei doi sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; (3) la cererea unui din soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani; (4) la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Care e cel mai simplu mod de a divorța? Dintre cele trei modalități de divorț prevăzute de legislația noastră, divorțul la primărie este cel mai simplu, dar e posibil numai dacă soții sunt de acord și nu au copii sub 18 ani. Apoi, ar fi cel din fața notarului, unde se poate și dacă există copii minori, dar e necesar ca cei doi să se înțeleagă asupra mai multor aspecte în privința acestora. Dacă fie și numai asupra unuia dintre ele nu există acord, instanța de judecată e singura variantă ce rămâne în picioare.
Divorțul implică automat și partajul? Nu, legea nu obligă pe nimeni la partaj dacă nu vrea, dar soții nu ar trebui să lase această chestiune nerezolvată multă vreme și să ceară și efectuarea partajului. Comunitatea de bunuri încetează atunci când soții divorțează. De la momentul când divorțul este oficial, ei rămân coproprietari (devălmași) asupra bunurilor lor comune, putând să facă oricând partajul acestor bunuri. Foștii soți pot reveni oricând după divorț, la notar sau în fața judecătorului, cu o cerere de partaj pentru bunurile comune. La notar e mai simplu, dar nu se poate face decât când există înțelegere între foștii parteneri.
Soțul prejudiciat pentru că celălalt a cerut divorț poate fi despăgubit? Teoretic, da. În cazul divorțurilor produse din vina exclusivă a unuia dintre soți, celălalt îi poate pretinde despăgubiri pentru prejudiciul provocat de desfacerea căsătoriei, potrivit legii civile de la noi. În funcție de prejudiciul concret, material și/sau moral, despăgubirile pot urca și la câteva zeci de mii de lei. Nu e vorba însă de o sumă pentru întreținere sau o despăgubire care să compenseze cumva dezechilibrul pe care divorțul îl produce în condițiile de trai ale soțului nevinovat în urma divorțului.
Poți divorța în România dacă sunt plecat în străinătate? Da, se poate. Dacă niciunul dintre soți nu are reședința România, deci locuiesc în străinătate, cererea de divorț și actele enumerate pot fi depuse prin acordul acestora la orice judecătorie de pe teritoriul României. În cazul în care nu există un acord între soți cu privire la instanța competentă să judece divorțul, atunci singura instanță la care se poate introduce divorțul este Judectoria Sector 5 din București.
Autoritatea părintească - la unul sau la ambii părinți? În dreptul nostru, autoritatea părintească aparține ambilor părinți, iar asta, ca regulă, chiar și după divorț. Judecătorul, la procesul de divorț, se pronunță și cu privire la situația copiilor, cu privire la locuința lor după separarea părinților și se ține cont și de părerea copiilor, chiar dacă sunt destul de mici. Părintele despărțit de copilul său păstrează dreptul să țină legătura cu el și are un cuvânt de spus în creșterea și educarea lui. După divorț, autoritatea părintească nu se dă unuia dintre părinți decât dacă judecătorul decide că, din motive bine întemeiate, e în interesul superior al copilului să se întâmple așa.
Discuții relevante din forum:
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)