Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
Înainte de pensionare
-
Cum afli anul în care te poți pensiona. Orice salariat poate afla direct online, folosind o aplicație a Casei Naționale de Pensii Publice, care este anul în care se poate pensiona, dacă are vechimea necesară pentru a face asta. Aplicația este ușor de folosit, însă trebuie ținut cont că ea NU ia în calcul eventualele reduceri ale vârstei standard de pensionare ce se aplică persoanelor care au lucrat în condiții mai grele de muncă.
- Cum afli ce acte îți trebuie la pensionare și unde să le depui. În acest sens, de câteva luni funcționează un site special al Ministerului Muncii. Printre alte proceduri în relația cu autoritățile din domeniul muncii, salariații pot afla ce trebuie să conțină dosarul lor de pensionare și unde trebuie să-l depună atunci când îndeplinesc condițiile legale pentru pensionare.
După pensionare
-
Cum afli despre felul în care ți-a fost calculată pensia. Începând din luna mai, cei interesați pot solicita, prin e-mail, informații cu privire la modalitatea de calcul a pensiei și documentele care au fost folosite la stabilirea pensiei. Lista cu datele de contact ale tuturor caselor teritoriale de pensii din România (adresă, numere de telefon, e-mail) poate fi găsită pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.
- Cum poți redirecționa o parte din impozitul pe pensie. Pensionarii care au o pensie mai mare de 2.000 de lei datorează impozit la stat, conform legislației fiscale în vigoare. Aceste persoane pot, dacă vor, să redirecționeze o parte din acest impozit către orice biserică sau ONG. Redirecționarea se face prin depunerea online a formularului 230, cu ajutorul Spațiului Privat Virtual al Fiscului.
Discuții relevante din forum:
-
Când trebuie depus dosarul de pensionare?
-
Dosarul de pensionare s-a depus cu o zi mai repede și a fost respins, dar răspunsul a venit după trei luni. E legal ca pentru acele trei luni persoana să nu primească pensia, așa cum i s-a spus?
-
Care sunt consecințele situației în care un angajat nu anunță angajatorul ca i-a venit decizia de pensionare, primind în continuare salariu câteva luni?
-
Sunt pensionat de aproape doi ani, dar lucrez în continuare. Oare mi s-a făcut un nou contract, fără să fiu informat, sau muncesc la negru?
- În ce condiții poate un pensionar să completeze formularul pentru redirecționarea unei părți din impozit și cum trebuie să procedeze dacă are și venituri din salarii?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)