Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Câte tipuri de pensii private există în România și care sunt obligatorii. În momentul de față, pe lângă pensia de la pilonul I (pensia publică), mai există pilonul II (pensia privată). Mai precis, contribuția la pensii a salariatului se duce parțial la pilonul I și parțial la pilonul II - acest lucru este obligatoriu pentru orice persoană care muncește legal, pentru a putea beneficia ulterior de pensie. Apoi mai este și pilonul III (pensia facultativă, cu contribuție opțională), iar, mai nou, există și un veritabil pilon IV (pensiile ocupaționale, cu contribuție opțională) - acestea sunt pentru cei care vor pensii mai mari decât cele asigurate de pilonul I și pilonul II.
- Pilonul II: Cum contribuim și cum ne-am putea primi banii la pensie. Spre deosebire de partea din contribuția noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, care merge la pensia privată, merge într-un cont administrat privat. Acești bani vor ajunge la noi după vârsta pensionării și vor fi un venit suplimentar față de pensia din sistemul public.
- Temporar, a existat posibilitatea mutării banilor de la pilonul II la pilonul I. Posibilitatea românilor de a opta pentru mutarea banilor de pensie privată de la pilonul II la sistemul pensiilor de stat, adică la pilonul I, a fost aplicabilă doar câteva luni, până să fie eliminată. Așadar, în prezent nu mai este posibilă mutarea banilor dintr-un pilon în altul.
- Pilonul II: Cum poți afla online la ce fond se duc banii tăi. Cetățenii care nu știu la ce fond le ajung banii de pensie privată pot afla această informație cu ajutorul unei aplicații online a Autorității de Supraveghere Financiară. Denumirea fondului la care sunt alocați cetățenii pentru care se plătesc bani de pensie privată poate fi aflată în cel mult zece zile, în urma transmiterii unei cereri prin intermediul unei aplicații online.
- Pilonul III: Salariații pot beneficia de deducerea unor contribuții pentru pensiile facultative. Salariații din țara noastră pot încheia contracte de pensii facultative, iar pentru acestea să beneficieze de deducerea parțială din impozitul pe venit a sumelor plătite. Totodată, angajatorii pot oferi propriilor salariați un alt beneficiu extrasalarial, mai exact, pot participa la plata contribuțiilor la pensiile facultative ale acestora.
- Pilonul IV: De anul acesta, angajatorii pot stabili pensii ocupaționale pentru salariații proprii. Din februarie 2020, angajatorii pot acorda propriilor salariați pensii suplimentare, sub forma pensiilor ocupaționale, potrivit unei legi oficializate la începutul anului. Pensia ocupațională este facultativă, iar schema de pensii se stabilește de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților.
Discuții relevante din forum:
- Am făcut cerere de retragere din Pilonul II si mutarea contribuțiilor la fondul public de pensii și mi s-a spus că nu se mai poate. Ce mă sfătuiți?
- Am sunat la ASF ca să aflu la ce fond de pensii e înscris tata, dar mi-au cam dat cu "flit" și nu mi-au spus nimic. Cum pot obține această informație?
- Am aflat că există cadru legislativ care permite o deducere de 400 euro/an din impozitul pe profit pentru pensia privată pilonul III. Cum trebuie să procedez pentru a beneficia de aceasta facilitate?
- Vreau să-mi fac abonament lunar pentru servicii medicale și-n același timp să contribui la pilonul III de pensii private. Deductibilitatea fiscală este de 400 euro/an cumulat sau câte 400 de euro, deci pentru fiecare dintre ele?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (2)