Angajatul are un drept la demisie recunoscut prin Codul muncii - nu e obligat nici măcar să dea un motiv pentru plecarea sa din firmă, e obligat doar să respecte termenul de preaviz. "Termenul de preaviz (la demisie - n.red.) este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere", potrivit Codului muncii.
Bine de știut: Cum poate un salariat să-și retragă demisia
În forumul avocatnet.ro, cineva întreba recent dacă e legal că angajatorul îi cere înapoi toate indemnizațiile de șomaj tehnic plătite dacă își dă demisia. Mai exact, i s-a spus angajatului, nu are voie să își dea demisia șase luni de zile de la momentul ridicării stării de urgență, adică de la jumătatea lunii iunie.
Nu există nicio condiționare la acest moment nici pentru firme de a nu-și concedia salariații, nici pentru salariați de a-și da demisia, în următoarea perioadă, cu riscul înapoierii indemnizațiilor de șomaj tehnic primite. Mai exact, dacă angajatorul concediază angajați care au fost în șomaj tehnic nu e obligat să dea înapoi statului ajutorul primit. Iar dacă salariatul vrea să plece din firmă, oricare ar fi motivul său, nu e obligat să dea nici angajatorului, nici statului banii din indemnizațiile de șomaj tehnic.
Există o singură condiționare în vigoare acum, impusă firmelor: e vorba nu de ajutorul pentru șomajul tehnic, ci despre acel mecanism de decontare, la cerere, a 41,5% din salariul angajaților reveniți din șomaj tehnic - dacă îi concediază până la finele anului trebuie să dea banii înapoi, adică ajutorul primit sub formă de decontare, nu indemnizațiile de șomaj tehnic. Dar dacă angajatul vrea să plece, este liber să o facă, pentru că legea nu se referă la interzicerea demisiei.
Comentarii articol (0)