La finalul lunii iulie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 574/2020 care stabilește că firmele mari pot cere bani de la Guvern pentru a-și instrui angajații, atât pentru dobândirea de cunoștințe de bază în domeniul IT&C, cât și pentru dobândirea unor competențe avansate. Prin urmare, MFE a publicat Ghidul care stabilește când pot fi depuse proiectele și în ce condiții.
Potrivit Ghidului, firmele pot depunde proiectele în perioada 17 august-15 noiembrie 2020, valoarea "Programului național Competențe digitale pentru angajații din întreprinderi mari" fiind de 10 milioane de euro.
O firmă mare este definită de HG nr. 574/2020 ca fiind "orice întreprindere care nu se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, așa cum sunt definite conform Legii nr. 346/2004". Mai exact, este vorba despre orice firmă care are, anual, în medie, cel puțin 250 de angajați, iar cifra de afaceri anuală netă depășește 50 de milioane de euro, echivalent în lei.
După cum scrie în Ghid, activitățile ce pot fi finanțate sunt următoarele:
- furnizarea de programe de formare profesională în domeniul IT&C, finanțându-se cursuri atât pentru dobândirea competențelor primare, cât și pentru dobândirea de competențe avansate;
- evaluarea și certificarea competențelor profesionale în domeniul IT&C - atât cele obținute pe alte căi decât cele formale, cât și cele profesionale, în vederea obținerii de certificate recunoscute la nivel de întreprinderi.
Notă. Competențele primare sunt acele abilități precum utilizarea unui sistem de operare, prelucrarea și gestionarea de documente electronice, competențe de bază pentru utilizarea internetului etc. Apoi, competențele avansate sunt considerate a fi cele precum folosirea aplicațiilor de tip CRM (Customer Relationship Manager), RM (Resource Management) sau altele asemenea, gestionarea platformelor de comunicare socială, utilizarea rețelelor de social media în scopuri de marketing și promovare etc.
Aceste activități de dezvoltare a competențelor digitale vizează zone mai puțin dezvoltate ale țării. Așadar, banii se acordă acelor firme mari din regiunile Centru, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia.
Pentru a fi eligibile, firmele trebuie să-și desfășoare activitatea într-unul din domeniile:
- Turism și ecoturim;
- Textile și pielărie;
- Lemn și mobile;
- Industrii creative;
- Industria auto și componente;
- Tehnologia informațiilor și telecomunicații;
- Procesarea alimentelor și băuturilor;
- Sănătate și produse farmaceutice;
- Energie și management de mediu;
- Bioeconomie, biofarmaceutică și biotehnologii;
- Construcții;
- Distribuție.
De asemenea, sunt eligibile și firmele care intenționează să-și adapteze activitatea principală sau secundară la cel puțin unul dintre domeniile enumerate mai sus, până la data semnării contractului de finanțare nerambursabilă.
Important! Solicitanții pot depune proiecte doar individual, nu și în parteneriat, și trebuie să aibă o durată de activitate de cel puțin un an calendaristic la data înregistrării cererii de finanțare.
Programul cuprins în HG nr. 574/2020 este unul dintre cele trei programre de finanțare pe care le pregătește Guvernul pentru instruirea salariaților din firmele mici, medii și mari. Toate cele trei programe sunt cuprinse în planul de relansare economică al Executivului.
Comentarii articol (0)