În esență, CNAS spune că a cerut de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă listele depuse de angajatori cu salariații aflați în șomaj tehnic în ultimele luni, pentru a modifica situația celor care figurau ca neasigurați.
„În baza acestor informații oficiale, CNAS a operat în Sistemul Informatic Unic Integrat modificările necesare pentru ca salariații care s-au aflat în șomaj tehnic, dar care nu figurau în baza de date ca persoane asigurate în perioadele în care acestea au beneficiat de indemnizația [de șomaj tehnic subvenționată de stat], să își păstreze calitatea de asigurat (...). Prin această procedură, a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariați care au fost în șomaj tehnic, dar pentru care declarația 112 nu a fost completată în conformitate cu reglementările prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Sănătății 1.942/979/819/2020”, scrie într-un comunicat de astăzi al CNAS.
Totuși, autoritățile au atenționat că încă există salariați neasigurați pentru care e necesar ca angajatorul să intervină direct pentru restabilirea calității de asigurat la sănătate. Practic, angajatorii trebuie să rectifice declarațiile 112 depuse.
„Mai există însă situații în care angajatorul a declarat încetarea raporturilor de muncă, prin completarea în declarația 112 a datei lichidării raporturilor de muncă. În aceste cazuri, este necesară depunerea unei declarații rectificative din care să rezulte situația reală a raporturilor de muncă. Menționăm că declarațiile 112 sunt depuse de angajatori la Fisc, iar datele sunt importate de CNAS în Sistemul Informatic Unic Integrat”, mai scrie în comunicat.
Așa cum redacția noastră a atenționat acum câteva săptămâni, foarte mulți salariați care au fost în șomaj tehnic s-au trezit că nu mai figurează ca asigurați în sistemul celor de la CNAS. Asta în ciuda faptului că, pentru indemnizația de șomaj tehnic subvenționată de stat în baza OUG 30/2020, se datorează contribuția la sănătate și salariații ar fi trebuit să rămână asigurați.
La momentul respectiv, CNAS propusese o soluție care nu era privită cu ochi buni de către specialiști, deoarece era ilegală, iar Ministerul Finanțelor a anunțat că face verificări pentru rezolvarea problemei. Conform unor specialiști consultați de redacția noastră, autoritățile sunt cele care trebuie să vină cu rezolvarea, nu angajatorii. Ceea ce s-a și întâmplat acum pentru majoritatea salariaților vizați, potrivit celor de la CNAS.