Pe scurt, mulți angajați care s-au aflat lunile trecute în șomaj tehnic s-au trezit că nu mai sunt asigurați în sistemul de sănătate, deși pentru indemnizațiile de șomaj tehnic se plătește obligatoriu contribuția la sănătate (CASS). Desigur, printre aceia, poate, se numără și cei cărora angajatorii nu le-au plătit taxele la stat, așa cum s-a mai întâmplat, potrivit celor povestite de unii salariați în forumul avocatnet.ro - doar că asta ar fi o excepție în situația acestor neasigurați fără vină, garantat nu regula.
Chestiunea a explodat în spațiul public săptămâna trecută, ocazie cu care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP) au emis fiecare câte un comunicat de presă pentru a-și expune poziția - ambele sunt prezentate de redacția noastră în articolul de săptămâna trecută. În mare, a fost o pasare de vină - CNAS, către angajatori, pe completarea eronată a declarațiilor, iar MFP, pe CNAS. Cele două instituții nu aveau însă un front comun de discuție și niciuna nu prezenta o soluție concretă care să nu presupună un efort suplimentar pentru contabili - depunerea unor declarații rectificative.
Situația actuală amintește puțin de ce s-a întâmplat anul trecut cu contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) în cazul angajaților din construcții, ne-a spus Cătălina Mocanu, director economic CIEL. "Să ne amintim nu mai departe anul trecut, cu uite CAM-ul redus la construcții, nu e CAM-ul redus la construcții, unde tot angajatorii au fost cei penalizați și a trebuit să depună rectificative și li s-au calculat majorări și penalități, deși la momentul depunerii declarațiilor 112 pe acele luni de început de 2019, nu aveai posibilitatea de a declara altceva decât ce valida declarația pusă la dispoziție de ANAF. Așa și acum. Deși s-a atras atenția în spațiul public de la început cu privire la «cum vor apărea asigurați la sănătate și la pensii» acești salariați, uite că a trecut timpul și ne-am trezit în acel moment în care toți cei care au atras atunci atenția sunt puși acum la muncă ca și cum ar fi greșit cu ceva declararea. Ceea ce nu este cazul".
Notă: Executivul se lăudase cu măsura reducerii acestei cote, singura plătită de angajator, nu de angajat, din brut, doar că Guvernul "și-a dat seama" apoi că are nevoie de o schemă de ajutor de stat pentru a acorda acea reducere pentru companiile din sectorul construcțiilor. Firmele au pus în declarația 112 suma redusă și, câteva luni mai târziu, Fiscul a obligat firmele să refacă formularele 112 depuse pentru primele luni ale anului și să plătească contribuția la valoarea ei normală, stabilită în Codul fiscal la 2,25%.
CNAS transmitea săptămâna trecută: “Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției.”
Nu toți angajații care au fost în șomaj tehnic au întâmpinat astfel de probleme. De pildă, expertul contabil Ioan Butariu ne-a spus că nu au avut cazuri în care salariaților unor clienți să le fie refuzat accesul la serviciile medicale cuprinse în pachetul de servicii de bază - adică cel pentru cei asigurați în sistemul public de sănătate, cei care plătesc contribuția.
Ca o completare, ne scrie Ioan Butariu, aplicația din site-ul CNAS unde se poate verifica situația de asigurat nici măcar nu funcționează cum trebuie. Într-adevăr, am verificat-o, aplicația nu funcționează nici azi, nu funcționa nici ieri (deși am folosit-o cu alte ocazii). Prin urmare, la acest moment, salariații și orice alți contribuabili nu pot să se folosească de acest instrument ultra-rapid de verificare a situației lor la CNAS.
De ce au rămas angajații așa rapid fără asigurare?
Problema și-au pus-o mai mulți dintre cei vizați sau cu angajați în această situație: de ce au dispărut așa repede din sistem dacă, teoretic, asta se întâmplă abia după trei luni de la plata ultimei contribuții. Admițând că nici nu s-ar fi plătit acestea, abia după trei luni de șomaj tehnic ar fi trebuit ca acei salariați să dispară din sistem, în ideea în care ar fi, în continuare, pe pauză, în șomaj tehnic.
"Mi se pare că în comunicatul de mai sus CNAS își răspunde singură și nu ar fi trebuit decât să citească OUG nr. 30 și Ordinul comun nr.1942/979/819 să înțeleagă combinația de salariat cu contribuție 0. Din start, în discuție ar trebui avută în vedere nerespectarea prevederilor referitoare la pierderea calității de asigurat în sistemul de sănătate la 90 de zile după plata ultimei contribuții", punctează Cătălina Mocanu.
Soluția propusă - rectificarea declarațiilor - nu e corectă și rezolvarea ar trebui să o facă autoritățile
Săptămâna trecută, Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii califica drept nelegală soluția propusă de CNAS - rectificarea declarațiilor 112 pentru a schimba data angajării.
"Vorbim despre OUG 30/2020 și cum au fost transpuse reglementările de acolo în D112 prin Ordinul comun nr.1942/979/819, cu declararea sumelor pentru perioada de șomaj în declarația aferentă lunii încasării banilor. Așa au apărut declarațiile lunii aprilie pentru cei în șomaj tehnic cu 0 sume declarate, dar - atenție! -, fără a fi scoși salariații din categoria asiguraților la sănătate.
Faptul că acei salariati au fost în șomaj tehnic nu înseamnă ca au ieșit din categoria de asigurat, nimeni nu a completat declarația cu aceasta informație, deci a solicita rectificativa cu completarea «datei intrării in categoria de asigurat» este greșit. Mai mult, nu este conform cerințelor Ordinului 1942 referitoare la modul de completare a declarației 112. Și nu, acesti salariați nu au fost nici scutiți de contribuția la sănătate. Doar ca o exceptie a unei situații normale, pentru acele luni, au fost declarate contribuțiile ulterior", e de părere Cătălina Mocanu, director economic CIEL.
Soluția ar trebui, așadar, sunt de părere specialiștii, să vină de la stat, de la autorități, iar rezolvarea să fie făcută tot de ele, la nivel instituțional, nu impusă celor care se ocupă de salarizare pentru firme, care sunt și așa împovărați de schimbările bruște de legislație și de nevoia de a se adapta constant unor reguli noi.
Expertul contabil Cristi Rapcencu, de asemenea, e de părere că rectificativele nu sunt o soluție și că lămurirea problemei trebuie să se facă la nivel intern, între autorități. Doar că, așa cum ne-au obișnuit, e posibil ca asta să dureze mult timp, iar situația angajaților să rămână nerezolvată - or, ei sunt singurii care nu au niciun mic procent de vină în toată această situație.
"Angajatorii, direct sau prin intremediul contabililor, au dreptate să solicite rezolvarea problemei la nivel instituțional, între Ministreul de Finanțe, ANAF, CNAS și Casa de Pensii.
Până atunci însă, pentru că știm ca pentru a se ajunge la un acord între instituțiile statului și a găsi o soluție înseamnă schimb de e-mailuri, de telefoane, de întâlniri, de hârtii și observații, angajatorii sunt nevoiți să găsească soluții: ori rectificative (deși nu este vina lor și nu înțeleg ce să rectifice din moment ce acei salariați nu au fost scoși niciodată din categoria asiguraților), ori adeverințe de asigurat (deși iar nu este vina lor și au depus corect declarațiile care, în mod normal, ar trebui să îi scutească de munca aceasta). Dar angajatorii și contabilii o fac tocmai pentru că se gândesc la angajați. Dar a te baza pe asta înseamnă a nu gândi macro și în perspectivă și doar a stinge un foc punctual și pe termen scurt.
Sunt curioasă dacă și ce soluție se va găsi la nivel instituțional. Din păcate, săptamâna trecută, la nivel de declarații, CNAS și Ministerul de Finanțe nu păreau a comunica și colabora, aruncând în brațele contribuabilului rezolvarea situației. Sper să fie doar la nivel de comunicate de presă și măcar în spatele ușilor să găseasca în final o soluție pentru toată lumea", a conchis Cătălina Mocanu.
Comentarii articol (0)