avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical in perioada somajului tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical in perioada somajului tehnic

Cine plateste indemnuzatia de Concediu Medical pt. un salariat a carui activitate este suspendata conf. OUG 4/2010 (somaj tehnic) ? Angajatorul sau Ag.Somaj ? Unde trebuie sa duca salariatul actele ?
Cel mai recent răspuns: Anghel Mihaiela , utilizator 12:13, 29 Martie 2010
In perioada de somaj tehnic sunteti platit de angajator cu minim 75% din salariul de baza, iar angajatorul este scutit de plata contributiilor sociale.
Prin urmare AJOFM nu are nici o legatura cu somajul tehnic.
Concediul medical nu se depune nicaieri, pentru ca dumneavoastra aveti CIM deja suspendat cu art. 52 alin. (1) lit. d)
Si mamele care se afla in concediul de ingrijire copil au contractul de munca suspendat si tot sunt asigurate si pot beneficia de servicii medicale fara plata contributiei la sanatate.
La somaj tehnic angajatorii sunt scutiti de la plata contributiei la sanatate dar asta nu inseamna ca angajatii sunt neasigurati medical in perioada asta.
Intrebarea este la ce ii foloseste un certificat medical care se plateste 75% din 75% din salariu de baza, indemnizatia de somaj tehnic si oricum sta acasa?

Ordinul CNAS 617/2007
SECTIUNEA a 4-a
Asiguratii beneficiari ai indemnizatiei de somaj

ART. 10
(1) Beneficiarii indemnizatiei de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, iar contributia baneasca lunara se aplica asupra indemnizatiei de somaj si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

La acest articol intra si somajul tehnic chiar daca angajatorii au fost scutiti de plata acestor contributii ca urmare a protectiei sociale a statului pentru angajatorii care se afla in impas financiar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
Crissa C, Consilier juridic
Ruje a scris:

Si mamele care se afla in concediul de ingrijire copil au contractul de munca suspendat si tot sunt asigurate si pot beneficia de servicii medicale fara plata contributiei la sanatate.
La somaj tehnic angajatorii sunt scutiti de la plata contributiei la sanatate dar asta nu inseamna ca angajatii sunt neasigurati medical in perioada asta.
Intrebarea este la ce ii foloseste un certificat medical care se plateste 75% din 75% din salariu de baza, indemnizatia de somaj tehnic si oricum sta acasa?Si cei cu somaj tehnic sunt asigurati medical, nu asta era problema...ci unde se duce certificatul medical pentru a fi platit.
Asa cum persoana aflata in concediu crestere copil nu poate beneficia de plata unui concediu medical pe parcursul celor 2 ani, nici cel care are contractul de munca suspendat pentru somaj tehnic nu poate.
In ambele cazuri persoanele beneficiaza de servicii medicale, fiind asigurati fara plata contributiei.
Problema reala e ca angajatul si-a rupt piciorul. Cat timp a lucrat ( pe santier) castigul lui a fost mult mai mare decat incadrarea, deci indemn. CM ar fi mult mai mare decat som.75% . Acum eu sunt de acord ca nu ar trebui sa i se plateasca CM. Dar atunci de ce somerilor (mai ales daca provin din banci sau electrica) li se acorda acest drept ? Dupa mine si asta e aiurea. Doar calitatea de asgurat se reflacta in asistenta medicala primita, iar CM serveste la motivarea absentelor de la lucru. Pai somerii (de orice fel ar fi ei) de la ce program de lucru lipsesc ?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea contractului individual de munca gabriela9 gabriela9 Buna dimineata Pe perioada suspendarii contractului de munca se platesc contributiile sociale atat ale angajatorului cat si ale angajatului? Multumesc (vezi toată discuția)
Somaj tehnic mihai_groza2007 mihai_groza2007 sunt muncitor la o companie cu renume mondial din galati si au luat decizia de a da somaj tehnic timp de 15 zile la toti angajatii.as dori sa stiu daca ma pot ... (vezi toată discuția)
Repercusiuni c.f.s ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Ce se poate intampla cu un angajat daca firme respectiva ia decizia de a fi trimis 2 luni in CFS,binenteles contractul este incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)