Pe scurt, răspunsul este că această persoană trebuie să se autoinstruiască pe domeniul SSM, conform specialiștilor care răspund pe forumul avocatnet.ro la întrebările puse de cititori.
„Fiind PFA fără angajați, vă veți autoinstrui prin studierea legislației aferente, ori de câte ori credeți că aveți nevoie”, a punctat Gheorghe Popa, specialist în SSM.
Afirmația a fost completată de Dana Gelea, de asemenea specialist în SSM: „Instruirea SSM se efectuează de către conducătorul locului de muncă. În cazul dumneavostră, neavând angajați, vă veți autoinstrui. În ceea ce privește intervalul dintre două instruiri, acesta se stabilește prin programul de instruire-testare elaboborat, în funcție de condițiile locului de muncă și riscurile identificate. Intervalul dintre două instruiri nu poate fi mai mare de șase luni”.
Conform Legii securității și sănătății în muncă 319/2006 și normelor sale de aplicare, instruirea pe domeniul SSM este obligatorie atât la începerea activității, cât și ulterior - de exemplu, la schimbarea echipamentului de lucru sau la introducerea unor noi tehnologii ori proceduri de lucru.
Instruirea se face în trei mari etape: instruirea introductiv-generală, instruirea la locul de muncă și instruirea periodică. Primele două etape sunt alocate, în esență, începutului activității la un loc nou de muncă, în timp ce etapa a treia se face periodic pentru reîmprospătarea și actualizarea cunoștințelor de SSM.
În cazul amintit mai sus, PFA-ul este cel care se autoinstruiește. Practic, în cazul entităților mici, care au maximum nouă salariați și o activitate lipsită de riscuri deosebite, atribuțiile de SSM sunt preluate de PFA. Desigur, legislația SSM permite și contractarea unui serviciu extern de SSM, dacă PFA-ul nu se poate autoinstrui.
Informații mai multe despre instruirea pe domeniul SSM și nu numai pot fi găsite în această serie de articole făcută de redacția noastră în 2018.