OUG nr. 132/2020, cu cele mai recente măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori, prevede, la început, un ajutor cu costul salarial pentru cei care reduc programul de muncă în condițiile actuale, ca urmare a faptului că se reduce volumul de activitate - e vorba de mecanismul Kurzarbeit.
În cazurile în care angajatorii își reduc temporar activitatea, fie din cauza instituirii stării de urgență sau de alertă, fie din cauza unei situații excepționale, se trece la reducerea programului de muncă, iar costurile salariale se vor împărți între angajator și stat, conform ordonanței. Reducerea programului și solicitarea decontării indemnizației de 75% pentru salariații respectivi sunt posibile dacă măsura afectează cel puțin 10% dintre salariații firmei și există o scădere a cifrei de afaceri de cel puțin 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Angajatorul e vizat însă de unele măsuri restrictive pe perioada cât beneficiază de acest ajutor. De pildă, nu va avea voie nici să angajeze noi salariați pentru tipul de muncă pentru care s-a redus programul, nici să subcontracteze activități ce pot fi făcute de salariații cu programul redus.
Aceeași OUG prevede însă o amendă de câte 20.000 de lei pentru fiecare angajat care muncește mai mult decât prevede acel program de lucru redus.
"Primirea la muncă sau prestarea oricărui alt tip de muncă, inclusiv în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu în interesul angajatorului, a unuia sau a mai multor salariaţi, în afara programului de lucru stabilit în conformitate cu art. 1 (din proiectul de OUG, unde sunt prevăzute toate condițiile mecanismului Kurzarbeit - n.red.), constituie contravenție și angajatorul se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei", prevede documentul.
La acest moment, măsura este inaplicabilă în lipsa unor norme suplimentare.
Comentarii articol (0)