Mai exact, Legea 167/2020, care se aplică de la începutul acestei săptămâni, stabilește, printre altele, și că, dacă își hărțuiesc moral un coleg, hărțuitorii vor răspunde “disciplinar, în condițiile legii și ale regulamentului intern al angajatorului”, sancționarea disciplinară neînlăturând răspunderea contravențională sau penală a acestora, adică putând fi și amendați.
După cum prevede Codul muncii în vigoare, sancțiunile disciplinare pot varia de la avertisment scris sau reducerea, pentru o perioadă, a salariului de bază până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă - asta, în funcție de gravitatea faptei, desigur.
Legea 167/2020 prevede că, pe lângă sancționarea disciplinară, un hărțuitor poate primi și amendă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lei.
După cum spuneam, pe lângă amendă, salariații pot primi, pentru hărțuirea unui coleg, și pedepse penale. Totuși, o pedeapsă cu închisoarea nu se poate aplica decât în cazul în care salariatul hărțuit obține o decizie judecătorească în acest sens - asta înseamnă o plângere penală, pentru început, iar fapta trebuie să întrunească cerințele infracțiunii de hărțuire sexuală din Codul penal - am prezentat mai multe despre aceasta într-un material mai vechi.
„Constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă”, apare în textul Legii 167/2020.
Pe lângă reglementarea hărțuirii morale între colegi, Legea 167/2020 mai stabilește și că angajatorii pot fi obligaţi de-acum, de o instanţă judecătorească, să acorde daune compensatorii salariaţilor care au fost hărţuiți moral la locul de muncă. De asemenea, salariaţii hărţuiţi pot beneficia, din partea angajatorului, de sumele necesare pentru consiliere psihologică, pentru o perioadă rezonabilă stabilită de către medicul de medicina muncii.
Apoi, același document stipulează și faptul că angajatorii pot fi amendaţi, de luni, cu sume de până la 200.000 de lei dacă nu iau măsurile necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii, de sancţiuni disciplinare pentru angajații care săvârşesc astfel de acte.
Comentarii articol (0)