Ordinul MS nr. 1.421/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, stabilește noi condiții pentru donarea de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus. Astfel, și persoanele care nu au fost internate în spital, dar care au anticorpi dobândiți în urma infectării cu coronavirus, pot deveni donatori.
Înainte de aceste modificări, metodologia de donare de plasmă prevedea că una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un astfel de donator este aceea de a fi fost internat în spital. Cu alte cuvinte, viitorii donatori erau selectați dintre acei pacienți care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.
Ordinul MS nr. 1.421/2020 păstrează această condiție, dar adaugă și alte situații în care o persoană vindecată de coronavirus poate dona plasmă. În primul rând, nu mai este necesar ca acea persoană să fi fost internată în spital, pentru că poate dovedi că a fost diagnosticată cu coronavirus și printr-o scrisoare medicală, nu numai cu biletul de externare.
Apoi, și persoanele asimptomatice care nu au fost dignosticate cu coronavirus, dar care s-au testat voluntar și au descoperit că au anticorpi împotriva coronavirus pot dona plasmă pentru cei bolnavi. Același lucru se aplică și celor care nu au fost internați sau înscriși în evidența direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.
Așadar, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt:
- semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană;
- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
- încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
- intervalul între două donări de plasmă succesive să fie de cel puțin 14 zile.
Aceste condiții erau valabile și până acum, doar că donatorii puteau dovedi istoricul de infecție cu coronavirus numai cu biletul de externare din spital, lucru care acum se poate face și cu o scrisoare medicală.
Nu în ultimul rând, Ordinul MS nr. 1.421/2020 stabilește că datele privind recoltarea de sânge de la donatorii vindecați de coronavirus vor fi raportate într-o platformă pusă la dispoziție de Comisia Europenă. Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel Uniunii Europene privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.
Notă. Plasma este o componentă a sângelui care, odată obținută printr-un procedeu special, se poate administra persoanelor bolnave de coronavirus, pentru a le introduce în organism anticorpi care să contribuie la procesul de vindecare.
Comentarii articol (2)