Mai exact, prin comunicatul publicat pe website-ul propriu, APIA reamintește că arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este interzisă de legislația în vigoare, iar încălcarea acestei interdicții poate duce la pierderea subvențiilor primite, în mod normal, de fermieri.
De fapt, autoritatea subliniază faptul că, în baza Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 și a Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 999/2016, “în situaţia în care nu sunt respectate normele privind ecocondiţionalitatea în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză şi când respectiva neconformitate este rezultatul unei acţiuni sau omisiuni direct imputabile beneficiarului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin privind schemele de plăţi directe sunt aplicate sancţiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plăţilor efectuate sau care urmează să fie efectuate beneficiarului”.
Cerinţele legale în materie de gestionare şi standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, cuprinse Regulamentul (UE) 1.306/2013, sunt transpuse în legislaţia naţională prin Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.
Sancțiunile pe care le riscă fermierii se aplică doar atunci când terenurile sunt incediate în mod intenționat, nu și în cazurile de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale stabilite de legislația amintită mai sus.
De asemenea, autoritatea subliniază și “faptul că arderea miriștilor și a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră”.
Din datele prezentate de APIA, în acest an, suprafața totală de teren arabil și pajiști incediată de fermieri este de peste 2.030 de hectare, cele mai multe incendii având loc în lunile februarie, martie și aprilie.
Comentarii articol (0)