Legea nr. 175/2020, act normativ apărut în august, are ca scop modificarea, începând cu 13 octombrie, adică de azi, a reglementărilor legate de vânzarea sau cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan, adică în afara spațiului construit al unei localități.
Atunci când nu sunt cumpărate de cei ce au dreptul de întâietate la cumpărare, mai exact, rude, arendași, tineri fermieri etc, terenurile agricole din extravilan pot fi vândute doar către firmele sau persoanele care locuiesc sau au sediul în România și care fac agricultură de cel puțin cinci ani aici.
O altă schimbare adusă de Legea 175/2020 este legată de vânzarea anumitor terenuri agricole. Astfel, de-acum, atunci când vor dori să vândă un teren agricol achiziționat cu până la opt ani înainte, vânzătorii vor trebui să plătească un impozit de 80% pe “suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă”, așa cum apare în noua lege.
Arendașii pot cumpăra terenurile pe care le lucrează doar dacă au contracte de mai multă vreme
Potrivit noii legi, arendașii care vor să cumpere terenul agricol pe care-l lucrează pot face asta doar în baza unui contract de arendare valabil încheiat și înregistrat la autorități cu cel puțin un an înainte de data la care se face tranzacția.
Totodată, arendașii, fie ei persoane fizice sau persoane juridice și asociații, trebuie să facă dovada că, în momentul cumpărării unui teren agricol, au domiciliul, reședința sau sediul social în România de cel puțin cinci ani.
Cei ce vor vinde terenuri agricole fără să țină cont de dreptul de întâietate la cumpărarea lor a unor categorii de persoane vor risca, începând de azi, amenzi considerabile, ce vor putea ajunge până la 200.000 de lei.
De dreptul de preempțiune beneficiază, conform Legii 175/2020, printre alții, coproprietarii, rudele vânzătorilor, arendașii, proprietarii de terenuri învecinate celor ce urmează să fie vândute și tinerii fermieri (cu vârsta de până la 40 de ani).
Cum se stabilește cine are întâietate la cumpărarea unui teren agricol, potrivit noii proceduri
Noua procedură de vânzare a terenurilor agricole stabilește că cel ce intenționează să vândă un astfel de teren trebuie să înregistreze, “la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor”.
Apoi, primăriile vor avea obligația să afișeze timp de 45 de zile lucrătoare oferta de vânzare la sediu și, după caz, pe pagina de internet.
Pe perioada în care oferta este afișată la primărie, cei ce au drept de preempțiune la cumpărare vor fi anunțați de autorități și își pot exprima intenția de cumpărare. Dacă mai multe persoane care au întâietate la cumpărare intenționează să cumpere același teren, departajarea se face utilizând o listă ce conține, în esență, ordinea în care se stabilește, în funcție de ranguri, dreptul de întâietate la cumpărarea terenurilor agricole.
De exemplu, în ordine, întâietate vor avea coproprietarii, rudele de gradul I, soții, rudele, arendașii, proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine, tinerii fermieri etc.
Noile condiții de vânzare a terenurilor agricole îi afectează, în special, pe investitorii non-agricoli
Dincolo de implicațiile pozitive ale reglementărilor de mai sus, care se aplică începând de azi, cum ar fi că favorizează comasarea terenurilor și consolidarea exploatațiilor agricole, există și efecte adverse, precum faptul că descurajează investițiile în alte domenii care necesită suprafețe mari de teren.
Astfel, pentru o parte dintre investitori, cumpărarea terenurilor agricole este acum mai dificilă, în general, și extrem de dificilă pentru investitorii din domenii non-agricole, care intenționează să demareze sau să extindă anumite investiții.
Printre cei mai afectați se numără producătorii de energie regenerabilă care, de-acum, vor avea dificultăți în a achiziționa sau a securiza în orice alt mod legal terenuri situate în extravilan pentru dezvoltarea de proiecte energetice.