Ajutorul sub forma decontării a 41,5% din salariile celor întorși la muncă din șomajul tehnic a venit în iunie, prin OUG nr. 92/2020, dar doar la nivel legislativ. Tehnic vorbind, banii se pot da numai începând cu luna iunie, prin solicitarea lor în luna următoare.
Adică banii pentru luna iunie au fost ceruți de firme încă de luna trecută, doar că ei au întârziat destul de mult ca să vină. Firmele trebuie să suporte întregul cost salarial, să declare taxele salariale și să le plătească la timp, iar abia apoi cere banii de la stat. Practic, pentru luna iunie, firmele au avut la dispoziție 1-25 iulie să ceară decontarea acelui procent de la agențiile de muncă, iar banii ar fi trebuit să intre în conturile firmei cam în zece zile.
Abia de lunea aceasta au început însă să ajungă banii la solicitanți, ne anunța ministrul muncii - și, într-adevăr, spun contabilii din mai multe județe, banii au început să intre în conturi.
Azi e însă 25 august, este termenul pentru declararea și plata taxelor salariale, iar pentru decontările aferente lunii iulie cerererile ar trebui depuse la agențiile de muncă. Mulți spun însă că nu au bani să plătească nimic la stat acum, din cauză că decontările au intrat cu întârziere.
Pe de altă parte, ministrul muncii spunea că întârzierile au fost cauzate și de dificultatea cu care s-au procesat cererile de decontare, fiind multe greșeli de depunere: "Procesarea dosarelor pentru Măsura 41,5% a fost mult mai complicată decât a fost cea pentru plata Șomajului Tehnic (de care ne ocupăm în continuare, nu s-a terminat). Mult mai sigură pentru administrație, din perspectiva controlului Curții de Conturi (pe care îl tratăm cu toată seriozitatea) dar mult mai complexă. Angajatorii trebuie să facă dovada plății contribuțiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alții - nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare - iunie. Presupun că următoarea etapă va fi puțin mai ușoară". De pildă, la București, procentul solicitărilor corecte la data depunerii este sub 30%. Firmele depun documente incomplete sau greșite, cer bani simultan cu măsura șomajului tehnic, trimit solicitări de mai multe ori, oferă conturi eronat.
Ce pot face însă cei care nu au acum bani să plătească luna asta nimic? E cert că termenul de 25 nu poate fi depășit - statul vrea să vadă că s-au respectat termenele legale și că taxele au fost plătite la timp, altfel nu dă banii de decontare. Pot acestea să nu ceară nimic pentru luna iulie, acum, în august, dar să ceară pentru august în septembrie? Teoretic, da, întrucât ajutorul este oferit pe trei luni, dar nu se specifică nicăieri în OUG 92 că aceste trei luni trebuie să fie consecutive.
Atenție! Ordonanța prevede că angajatorii trebuie să mențină relațiile de muncă cu respectivii cel puțin până la 31 decembrie 2020.