Reguli pentru amortizare
Tratamentul contabil. În documentul semnat de cei de la MFP scrie că, pe perioada neutilizării activului, amortizarea nu-i întreruptă sau redusă în funcție de utilizarea redusă. Excepție face cazul în care activul este complet amortizat.
„(...) pe perioada neutilizării activului, amortizarea nu este nici întreruptă, nici diminuată în funcție de utilizarea redusă a acestuia, cu excepţia cazului în care activul este complet amortizat. Cu toate acestea, în cazul utilizării metodei de amortizare calculată pe unitate de produs sau serviciu, cheltuielile de amortizare pot fi zero atunci când nu există producţie, amortizarea bazându-se în acest caz pe utilizarea activului. Având în vedere cele menționate mai sus, rezultă că amortizarea nu încetează atunci când activul nu este utilizat din cauza reducerii parțiale sau totale a activității care include utilizarea acestuia”, scrie în comunicat.
Dacă imobilizările corporale sunt trecute în conservare, trebuie înregistrată în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.
„(...) în cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcţie de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată. Ca urmare, pentru imobilizările corporale trecute în conservare, entitatea recunoaște pe seama cheltuielilor perioadei contravaloarea ajustărilor – permanente (cheltuielile cu amortizarea) sau provizorii (cheltuielile cu ajustările pentru depreciere) – aferente acestora”, punctează cei de la MFP.
Tratamentul fiscal. Amortizarea fiscală nu se poate deduce pe perioada trecerii mijloacelor fixe amortizabile în regim de conservare, arată sursa citată. Asta înseamnă că, dacă mijloacele fixe amortizabile sunt trecute în regim de conservare, valoarea fiscală rămasă neamortizată la momentul trecerii în conservare se recuperează pe durata normală de utilizare rămasă, începând cu luna următoare ieșirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscală, conform legislației fiscale.
Prin urmare, cei de la MFP spun că „sunt deductibile fiscal cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe neutilizate ca urmare a reducerii sau închiderii activității în situația în care acestea nu sunt trecute în regim de conservare. În situația în care sunt trecute în conservare, amortizarea fiscală se calculează începând cu luna următoare ieșirii din conservare a mijloacelor fixe prin recalcularea cotei de amortizare fiscală aplicabilă valorii fiscale rămasă neamortizată la momentul trecerii în conservare”.
Reguli pentru banii de șomaj tehnic și banii pentru liberele părinților
Tratamentul contabil. Subvențiile guvernamentale sunt reprezentate de asistența asigurată de Guvern sub forma unor transferuri de resurse către o entitate în schimbul conformării.
„(...) subvențiile guvernamentale reprezintă asistența acordată de guvern sub forma unor transferuri de resurse către o entitate în schimbul conformării, în trecut sau în viitor, cu anumite condiții referitoare la activitatea de exploatare a entității. Subvențiile guvernamentale sunt uneori denumite în alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocații, prime sau transferuri”, explică specialiștii.
Subvenţiile se recunosc, pe o bază sistematică, drept venituri ale perioadelor corespunzătoare cheltuielilor aferente pe care aceste subvenţii urmează să le compenseze, se arată în document, cu precizarea că subvențiile pentru venituri cuprind toate subvențiile, altele decât cele pentru active.
„(...) restituirea unei subvenţii aferente veniturilor se efectuează prin reducerea veniturilor amânate, dacă există, sau, în lipsa acestora, pe seama cheltuielilor. Subliniem că recunoașterea din punct de vedere contabil a unor sume cuvenite, pe seama veniturilor din subvenții, presupune îndeplinirea de către entitatea beneficiară a unor condiții. Având în vedere că atât OUG 30/2020, cât și Legea 19/2020 prevăd îndeplinirea anumitor condiții, din punct de vedere contabil, drepturile bănești acordate în temeiul celor două acte normative menționate reprezintă pentru angajatori venituri din subvenții, care compensează cheltuielile cu salariile”, subliniază cei de la minister.
Tratamentul fiscal. Aici, specialiștii spun astfel:
- în cazul societăților plătitoare de impozit pe profit, veniturile din subvenții acordate în temeiul OUG 30/2020 și Legii 19/2020 sunt impozabile, iar cheltuielile cu salariile aferente drepturilor bănești acordate în temeiul legal menționat sunt deductibile;
- în cazul microîntreprinderilor, veniturile din subvenții nu sunt cuprinse în baza impozabilă a impozitului pe venit.
Comentarii articol (0)