În concret, asociația respectivă de proprietari avea instalată o cameră de filmat, în bloc, pe care a folosit-o pentru filmarea zonei acoperite. Persoanele care intrau în bloc și, astfel, ajungeau să fie filmate nu erau informate despre acest lucru. Mai mult, o imagine cu o persoană anume, captată de cameră, a fost afișată la avizierul blocului, de către asociația respectivă de proprietari.
În acest context, ANSPDCP a considerat că au existat trei încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (care stabilește cadrul legal ce trebuie respectat atunci când sunt prelucrate date personale):
- folosirea unei camere video de supraveghere, fără informarea prealabilă a persoanelor filmate;
- folosirea unei imagini captate prin cameră, prin afișarea ulterioară a acesteia la avizierul blocului;
- nerespectarea măsurilor de securitate adecvate, în contextul prelucrării de imagini.
ANSPDCP a amendat (cu 500 euro) asociația doar pentru afișarea imaginii la avizier, pentru celelalte două abateri aplicând doar avertismente asociației de proprietari.
În același timp, ANSPDCP a aplicat și măsuri corective (mai multe informații despre acestea pot fi găsite aici) asociației.
În primul rând, aceasta a trebuit să asigure o informare completă a persoanelor vizate de supravegherea video. Acest lucru trebuie să fie făcut la loc vizibil, în apropierea camerelor de supraveghere.
În al doilea rând, asociația de proprietari a trebuit să implementeze măsuri adecvate de securitate ale sistemului informatic la care era conectată camera și în care erau stocate datele prelucrate (imaginile). Mai mult, trebuia limitat și numărul de persoane care să aibă acces la acel sistem.
Mai multe informații despre cum se poate face instalarea camerelor de supraveghere în bloc, pentru a se asigura conformarea cu GDPR, dar și pentru cei interesați să știe ce drepturi au, în acest context, pot fi găsite aici.
Comentarii articol (6)