Cele două au discutat despre aceste lucruri pentru un webinar avocatnet.ro, unde au prezentat importanța existenței unei politici de D&I, la nivelul angajatorului și, mai ales, importanța implementării acestor politici, în funcție de profilul companiei. În esență, cele două au abordat:
- ce înseamnă diversitatea și incluziunea la locul de muncă;
- beneficiile, în special extrajuridice, integrării unui program de D&I la locul de muncă;
- integrarea efectivă a programelor de D&I în strategia și cultura organizațională ale companiei;
- implementarea politicilor de D&I;
- cum poate fi reflectată politica de D&I la nivel de leadership și importanța acestui aspect, pentru felul cum se propagă în companie astfel de principii;
- cum se reflectă politica de D&I în procesul de angajare, împreună cu cadrul legal aplicabil (în special evitarea discriminării la angajare, indiferent că e vorba de discriminare pe criterii de sex, vârstă, rasă sau alte chestiuni);
- politica de D&I odată ce angajatul a fost recrutat.
În acest context, angajatorii ar trebui să rețină, în primul rând, că implementarea unor politici de D&I are avantaje care exced cadrul juridic, putând să le ofere companiilor chiar și avantaje de ordin concurențial (de exemplu, o mai bună și eficientă activitate de inovație).
Deja se vede, din ce am spus mai sus, că primul pas este stabilirea unor politici, la nivel organizațional, de diversitate și de incluziune. Dacă acest pas este făcut, promovarea, în cadrul organizației, a acestor principii ar putea veni natural.
Obstacole, însă, ar putea apărea, din diverse motive. De exemplu, neînțelegerea conceptelor, insuficienta cunoaștere a legislației, rigiditatea organizației în ceea ce privește schimbarea etc. O soluție pentru multe din aceste probleme ar putea fi, însă, pregătirea unor angajați/colaboratori cu competențe de a ajuta la propunerea și implementarea politicilor de D&I.
Pentru cei interesați să afle mai multe detalii despre aceste lucruri, inclusiv despre discriminare, ca opus al incluziunii, și ce prevede legislația în privința ei (atât la angajare, cât și pe parcursul derulării relațiilor de muncă), precum și despre posibilitatea pentru cineva de a răspunde pentru comportament discriminator pentru niște declarații abstracte, care nu au legătură directă cu un anumit (potențial) angajat, puteți urmări webinar-ul, aici.