Aceste noi măsuri au fost anunțate luni, printr-un comunicat de presă, de către MAI și vin în contextul alegerilor ce se vor organiza în acest an.
Astfel, potrivit MAI, “în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară”, declarația fiind consemnată pe cerere, în fața funcționarilor statului. De asemenea, declarația va conține și scopul sau motivul stabilirii reședinței la acea adresă.
La modul concret, la primirea cererilor pentru stabilirea reşedinţei (procedura se găsește în acest material), reprezentanții serviciului de evidenţă a persoanelor vor verifica în baza de date numărul vizelor de flotant înscrise la adresa respectivă și, dacă sunt găsite cel puțin două astfel de vize, adresa va fi verificată de către polițiști, pentru a vedea dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.
În cazul în care, din aceste verificări ale polițiștilor rezultă că solicitanții nu locuiesc, de fapt, la acea adresă, cererile de stabilire a reședinței vor fi respinse.
“Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte”, mai apare în comunicatul MAI. După cum este explicat apoi, “prin «număr mare de solicitări» se înţelege un număr care depăşeşte media zilnică, săptămânală sau lunară”.
După cum spuneam mai sus, aceste noi reguli privind obținerea vizei de flotant apar în condițiile în care acest an este unul electoral, alegerile locale urmând să aibă loc chiar în această lună, iar cele parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie.
Comentarii articol (5)