Noul ambasador britanic la Bucureºti, Robin Barnett, a fost timp de patru ani, pânã la preluarea mandatului în România, pe 19 mai 2006, director al departamentului de vize UKvisas, o agenþie responsabilã pentru serviciile de vizã în afara Regatului Unit. Tatiana Niculescu l-a întrebat pe ambasador în ce stadiu se aflã negocierile privind cãlãtoria fãrã vizã, în Marea Britanie, pentru cetãþenii români.
Robin Barnett - Guvernul britanic nu a luat încã o decizie privind eliminarea vizelor pentru cetãþenii români care cãlãtoresc în Marea Britanie, dar e foarte clar cã acest lucru se va întâmpla înainte de aderarea României la Uniunea Europeanã. Dacã România va deveni membrã a Uniunii Europene în 2007, atunci vizele vor fi ridicate curând.
BBC - Aþi propus un nou sistem de obþinere a vizelor. În ce constã?
Robin Barnett - La scurt timp dupã lunile de varã, vom introduce sistemul de cerere prin internet, care le va permite cetãþenilor români sã-ºi facã singuri programãri în vederea interviului pentru obþinerea vizei. Nu va mai fi nevoie sã se aºtepte în faþa ambasadei. Cei interesaþi vor putea decide singuri data ºi ora la care se vor prezenta la interviu ºi le vor confirma cu ambasada tot pe internet. Este un sistem foarte uºor, complet automat. Se completeazã fiºa pe internet, se stabilesc data ºi ora interviului ºi apoi se vine la ambasadã. Cine nu are acces la internet de acasã, poate completa fiºa în orice altã parte, cum ar fi o cafenea cu internet. Pentru cei care nu au acces la internet, vom anunþa o altã formã simplificatã de comunicare cu ambasada ºi vor ºti ce trebuie sã facã.
BBC - Marea Britanie are nevoie de mânã de lucru din estul Europei. Ce ºanse au românii sã munceascã în Marea Britanie?
Robin Barnett - Guvernul britanic nu a luat încã nici o decizie privind accesul românilor pe piaþa muncii din Marea Britanie. Aceastã decizie va fi luatã în partea a doua a acestui an, de îndatã ce va fi confirmatã a datã precisã a aderãrii României la Uniunea Europeanã. Este clar cã economia Marii Britanii are nevoie de forþã de muncã ºi guvernul vrea sã avem o piaþã a muncii foarte flexibilã. La Londra vor avea loc, de pildã, Jocurile Olimpice, ºi vor exista multe ocazii de angajare pe piaþa muncii.
BBC - Care credeþi cã ar trebui sã fie prioritãþile guvernului României pânã la 1 ianuarie 2007 ?
Robin Barnett - Marea Britanie ºi Comisia Europeanã doresc ca România sã facã progrese în domeniile-cheie semnalate în Raportul de þarã din luna mai. Mai sunt lucruri de fãcut în domenii precum agricultura, unde avem câþiva consilieri britanici. În al doilea rând, România trebuie sã aibã rezultate concrete ºi sã continue lupta împotriva corupþiei. Trebuie consolidate reformele din Justiþie ºi întãrite transparenþa, eficienþa ºi imparþialitatea sistemului judecãtoresc.
BBC - Uniunea Europeanã va oferi României fonduri de aproximativ 30 de miliarde de euro. Ce credeþi cã are de oferit România Uniunii Europene?
Robin Barnett - România are multe de oferit Uniunii Europene. Am descoperit deja cã existã o generaþie de tineri care vor fi un atu pentru România în Europa. ªi foarte mulþi tineri vorbesc foarte bine limba englezã. Asta este o problemã pentru mine, pentru cã eu aº vrea sã vorbeascã mai mult româneºte, fiindcã vreau sã învãþ cât mai bine limba românã...
În al doilea rând, România este o piaþã importantã atât pentru comerþ, cât ºi pentru investiþii. Vodafone este un exemplu excelent de investiþie britanicã pe piaþa româneascã. O sã vedem mult mai mulþi britanici investind în România în viitor ºi sunt convins cã sunt mulþi care vor dori sã cumpere case sau apartamente, ca în Bulgaria. Cred ºi sper cã, în viitor, investiþiile britanice vor fi pe primul loc în România.
Comentarii articol (0)