L-am întrebat pe Bogdan Hossu, Director General Wise Finance Solutions, companie specializată în implementare de proiecte cu fonduri nerambursabile și ajutoare de stat, alături de care avocatnet.ro a organizat ieri, 9 septembrie, un webinar pentru abonații premium, dedicat inventarierii finanțărilor disponibile pentru IMM-urile românești și condițiilor în care ele pot fi accesate, astfel încât orice firmă să își dea seama cât mai bine către ce granturi se poate îndrepta.
Pentru abonații premium, webinarul este accesibil în contul de utilizator avocatnet.ro, sectiunea Contul meu premium / Webinarii pentru abonați.
Este posibil să aplicăm la ambele granturi?
Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie să menționăm trei lucruri importante.
- Fiecare dintre granturi are propriile sale condiții de eligibilitate. Cele mai notabile lucruri sunt cele referitoare la tipurile de cheltuieli ce sunt eligibile în proiect. În cadrul grantului pentru capital de lucru, ideea principala e că se plătesc acele cheltuieli trecute ori prezente (ghidul definește bine ce înseamnă acest lucru), în timp ce, în cadrul grantului pentru investiții vorbim despre cheltuielile din viitor, cele legate de investiții, nu de organizarea curentă a afacerii.
- Granturile pentru capital de lucru au, ca fundament extrem de important, obținerea certificatului de stare de urgență de la Ministerul Economiei. Cu alte cuvinte, dacă o companie își dorește să aplice la acest tip de grant, are nevoie să poată dovedi că ”a înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretate”. În cazul companiilor care vor sa aplice la granturi pentru investitii, nu există conditia obtinerii acestui ceertificat.
- Încă nu avem, în formă definitivă, ghidurile aferente celor două tipuri de granturi. Așteptarile sunt ca, în săptămânile următoare, cele două ghiduri să fie finalizate, iar condițiile de aplicare să fie clare.
Prin urmare, în situația în care o companie reușește să îndeplinească toate condițiile prevăzute de cele două tipuri de ghiduri în formă finală, Bogdan Hossu ne-a menționat faptul că nu există nicio interdicție ca un IMM să acceseze atât granturi pentru capital de lucru, cât și granturi pentru investiții.
De fapt, dacă le privim în context, devine clară ideea că, pentru o companie ce a fost afectată sever de criza coronavirus (certificatul de stare de urgență tocmai asta punctează), granturile pentru capital de lucru ar trebuie să fie utile pentru repornirea activității (plata unor datorii curente, a unor datorii la bugetul de stat etc), în timp ce granturile pentru investiții ar trebui să permită dezvoltarea companiei pentru viitor.
Mai multe detalii despre granturile pentru capital de lucru există la această pagină, iar detalii despre granturile pentru investiții sunt la această pagină. Granturile se dau prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Ghidul pentru accesarea granturilor este momentan în dezbatere publică. Banii vor putea fi ceruți numai după ce ghidul este oficializat și autoritățile stabilesc o perioadă de înscrieri.