Scrutinul de duminică, în cadrul căruia vom alege consiliile locale, primarii, consiliile județene și președinții acestora, se va desfășura în contextul actual al epidemiei de coronavirus, lucru ce implică luarea unor măsuri de protecție atunci când utilizăm spații publice. Astfel, prezentăm azi tot ce trebuie să știi despre purtarea măștii și măsurarea temperaturii la alegerile din această săptămână.
Pentru ca procesul de votare, în cazul alegerilor locale de duminică, să se desfășoare în siguranță, autoritățile au stabilit, prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Afacerilor Interne nr. 1.594/140/2020, mai multe măsuri și acțiuni ce trebuie respectate, printre care și faptul că
purtarea măștii,
“astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot”, este obligatorie pentru toți participanții la alegerile de duminică, fie ei votanți sau membri ai birourilor electorale din secțiile de votare.
Totuși, legislația stabilește și o excepție pentru alegători, și anume momentul în care sunt identificați de către membrii biroului electoral al secției de votare. Astfel, votanții vor trebui
să-și îndepărteze, pentru scurt timp, masca, dar trebuie să se asigure că, în tot acest timp, sunt la o distanță de cel puțin 1,5 metri față de persoanele din jur. În mod evident, după identificare, alegătorii trebuie să-și pună masca la loc, în așa fel încât să le acopere, din nou, nasul și gura.
Apoi, regulile ce se vor aplica la alegerile de duminică stabilesc că
“la intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant”.
Dacă, în urma măsurării temperaturii,
nu se obțin valori de peste 37,3°C, alegătorul poate intra în sediul secției de votare. Pe de altă parte,
dacă un alegător are o temperatură mai mare de 37,3°C sau simptome respiratorii evidente (tuse, nas curgător, dificultăți în respirație etc.), va fi condus, cu prioritate și fără să intre în contact cu alte persoane, către secția de votare la care este repartizat, unde va vota la cabina de vot care este mai apropiată de ușă.
După plecarea votantului cu simptome respiratorii,
cabina de vot se dezinfectează și, dacă-i posibil, se va folosi tot restul zilei doar pentru alte persoane cu simptome de boală. În cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, va fi contactat numărul unic de urgență 112, acesta
fiind izolat într-o sală separată, evitându-se astfel contactul cu alți alegători sau cu alte persoane.
Comentarii articol (0)