Mai exact, Legea nr. 153/2017 obligă autoritățile publice să afișeze, atât la sedii, cât și pe site-urile proprii, liste cu salariile și primele propriilor angajați. Obligația are două termene: sfârșitul lunii martie și cel al lunii septembrie.
În analiza pe care am făcut-o azi am inclus, în esență, Președinția, Parlamentul, Guvernul, ministerele și câteva autorități mai importante.
Astfel, dintre cele 26 de instituții verificate la ora 12:00, zece nu se achitaseră încă de obligație, în timp ce restul de 16 publicaseră listele cu salariile bugetarilor.
Cele zece sunt, mai exact, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională de Muncă.
Pe de cealaltă parte, instituțiile care au publicat deja listele cu salariile angajaților sunt Președinția, Ministerul Culturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă aceasta, Casa Națională de Pensii, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Tineretului și Sportului, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Finanţelor Publice, Senatul, Camera Deputaților și Guvernul.
Șefii autorităților publice care nu se conformează obligației stabilite de Legea nr. 153/2017 riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Notă: Din 2018, angajatorii publici trebuie să transmită Fiscului anual informații despre salariile bugetarilor, în format electronic. Raportarea se face în cursul lunii octombrie cu datele aferente lunii septembrie.
Comentarii articol (0)