Cum poate un angajat să devină un expert în legislaţia muncii şi ce cursuri sau studii presupune această specializare? Reamintim că această profesie a fost introdusă în 2011 în Clasificarea Ocupațiilor din România, sub codul 242220.
Standardul ocupațional pentru experții în legislația muncii a fost modificat cel mai recent toamna trecută - detalii, aici.
Astfel, pentru ocupația de expert în legislaţia muncii persoanele interesate trebuie să urmeze un curs de specializare care respectă întocmai programa prevăzută de standardul ocupaţional aprobat de Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC).
Durata cursului de expert în legislaţia muncii este de minimum 240 de ore, împărţite în 60 ore pregătire teoretică şi 180 ore de pregătire practică, pe o perioadă ce nu poate fi mai mică de două luni.
Cerinţele minime pentru înscrierea la un curs de expert în legislaţia muncii, prevăzute de ANC în standardul ocupaţional, prevăd că un cursant trebuie să aibă:
- sudii superioare în drept, administraţie publică/ştiinţe administrative cu diplomă de licenţă sau echivalent;
- pentru absolvenţii de studii superioare în alt domeniu decât drept sau administraţie publică/ştiinţe administrative absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalent este obligatorie o experienţă de minimum trei ani în domeniul resurselor umane/relaţiilor de muncă/evidenţa muncii.
Potrivit ANC, specializarea de expert în legislaţia muncii oferă angajatului acces şi la specializările de consultant în resurse umane şi specialist în relaţii de muncă.
Conform standardului ocupaţional, competenţele expertului în legislaţia muncii vizează furnizarea serviciilor de management al relațiilor de muncă, coordonarea serviciului extern specializat în resurse umane și salarizare, auditarea activității de resurse umane și salarizare la nivelul unității, reprezentarea extrajudiciară a angajatorilor în limita mandatului acordat, asigurarea asistenței tehnice de specialitate a angajatorilor sau, după caz, a lucrătorilor, redactarea / avizarea contractelor de muncă, precum și a altor documente subsecvente acestora, realizarea cercetării disciplinare a lucrătorilor, concilierea conflictelor de muncă, aplicarea procedurilor privind concedierea lucrătorilor ș.a.
În Codul Muncii se stipulează acum că doar un expert în legislaţia muncii poate coordona serviciile externe specializate în resurse umane. Tot ei sunt și cei care pot efectua concilierea pentru soluționarea unui conflict de muncă, alături de avocați sau mediatorii specializați în legislația muncii - tot ce trebuie să știe angajatorii despre expertul în legislația muncii, aici.