Microgranturile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2020 vor fi accesibile din nou, în cadrul unei noi sesiuni de înscriere, în acest sens fiind extinsă lista celor ce pot cere banii de la stat. Deși acest lucru a fost stabilit printr-o ordonanță de urgență oficializată aseară, este nevoie de aprobarea modificărilor de către Comisia Europeană pentru a permite noilor categorii de solicitanți să obțină microgranturi.
În primul rând,
microgranturile de 2.000 de euro vor putea fi cerute și de titularii întreprinderilor individuale și familiale, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 199/2020, care a fost publicată aseară în Monitorul Oficial. Aceștia
nu erau „prinși” în schemă până acum.
În al doilea rând, microgranturile vor fi accesibile și pentru
IMM-urile fără salariați la finele anului 2019 care au fost înființate în cursul anului 2019 și aveau o cifră de afaceri mai mică de 5.000 de euro. În acest caz, se califică IMM-urile care în 2019, indiferent câte luni au fost active, au obținut, în medie, lunar (lunile întregi de activitate), o cifră de afaceri de minimum 415 euro.
De exemplu, se califică pentru microgranturi o firmă care a fost înființată în septembrie 2019 și a fost activă în perioada octombrie - decembrie, obținând în acele trei luni o cifră de afaceri de 1.300 de euro (deci, cam 433 de euro, în medie, pe lună).
Până acum, IMM-urile fără salariați la finele anului 2019 puteau cere microgranturi numai dacă erau active înainte de 2019 (sau chiar și în 2019), dacă în exercițiul financiar 2019 aveau o cifră de afaceri de cel puțin 5.000 de euro.
Din OUG 199/2020 reiese însă că
aceste schimbări, dar și cele ce permit anumitor profesioniști să ceară microgranturile, trebuie aprobate mai întâi de Comisia Europeană pentru ca Guvernul să poată permite înscrierea noilor categorii de solicitanți pentru obținerea microgranturilor. În acest moment, este greu de spus când ar putea fi posibil acest lucru și când va demara Guvernul a doua rundă de înscrieri.
Așa cum scriam mai sus, a existat deja o sesiune de înscriere pentru microgranturi - cea din perioada 12 - 21 octombrie 2020. Înscrierile s-au făcut pe aceeași platformă online pe care solicitanții
deja puteau să se preînregistreze -
granturi.imm.gov.ro.
Extinderea categoriilor de beneficiari a intervenit după încheierea înscrierilor. Inițial, au putut cere banii anumite PFA-uri și ONG-uri și IMM-urile fără salariați la finele anului 2019 (cu o cifră de afaceri de minimum 5.000 de euro în anul trecut).
Micrograntul, care are o valoare fixă de 2.000 de euro și se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita fondurilor disponibile pentru acest tip de ajutor. Microgranturile se pot folosi, în esență, pentru datorii față de furnizori și stat, cheltuieli cu chiria, cheltuieli cu echipamente de protecție medicală, cheltuieli cu stocuri și chiar cheltuieli cu achiziția de servicii și reparații.
Important! În afară de microgranturile de 2.000 de euro, OUG 130/2020 mai conține încă două forme de ajutor pentru mediul de afaceri - granturi de până la 150.000 de euro, pentru
capitalul de lucru, și granturi cu o valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 de euro, pentru
investiții.