Actualele cartiere de la marginea Capitalei se vor transforma in citiva ani in zone centrale. Vor continua sa apara proiectele imobiliare de mari dimensiuni.
Oferta de locuinte va deveni mult mai bogata in urmatorii ani. "In urmatorii cinci ani se vor construi 30.000 de apartamente", a spus Ionut Bordei, directorul Departamentului vinzari al companiei imobiliare Eurisko, la conferinta Realty 2006. Acesta a mai subliniat ca cererea s-a diversificat catre segmentul mediu si mediu plus, iar dezvoltatorii de proiecte imobiliare ar trebui sa se adapteze la ceea ce se solicita. Pe de alta parte, centrul nu mai este la fel de atractiv, iar investitiile se vor orienta catre alte zone, lucru valabil atit pentru dezvoltatorii de ansambluri de locuinte, cit si pentru cei care construiesc cladiri de birouri.
Alt centru
Faptul ca centrul nu mai reprezinta o zona cautata de dezvoltatorii de proiecte nu mai este o noutate. Cresterea preturilor terenurilor a facut ca acestia sa se orienteze catre alte zone. Se considera insa ca se va ajunge la o dezvoltare spectaculoasa a Capitalei, in care zonele semicentrale vor avea un alt statut. "Acest demicentru va forma in urmatorii cinci-sase ani centrul Bucurestiului, iar cartiere marginase vor fi cele care se dezvolta in jurul Bucurestiului", afirma Ionut Bordei. Acesta a mai spus ca, daca s-ar finaliza toate proiectele anuntate, s-ar ajunge la un total de locuinte noi mult mai mare decit cel de 30.000 mentionat mai sus. "Aproape jumatate dintre proiectele anuntate nu au fost realizate si nici nu se vor face vreodata. Sint multi care anunta un proiect doar pentru a fi primii. Din fericire, in ultima perioada au aparut dezvoltatori adevarati care construiesc ceea ce anunta", a spus acesta.
Informatiile aparute pe piata cu privire la posibilitatea ieftinirii apartamentelor din blocurile vechi par sa fi deranjat foarte tare.
Problema pretului
"Preturile apartamentelor vechi sint acolo unde trebuie sa fie, iar acestea se vor majora in continuare, desi nu se va mai inregistra aceeasi evolutie spectaculoasa de pina acum un an sau doi", a spus Ionut Bordei. El a precizat ca si preturile apartamentelor noi vor inregistra majorari, ca urmare a cresterilor costurilor cu materialele de constructii si cu achizitia terenurilor. "Din luna decembrie si pina in prezent materialele de constructii s-au scumpit cu 20%, ceea ce va duce automat la cresterea preturilor de vinzare a locuintelor", a explicat acesta. Reamintim ca au fost specialisti in domeniu care au anticipat o ieftinire cu pina la 20% a apartamentelor din blocurile vechi. Alexandru Groseanu, vicepresedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, aprecia, in urma cu mai putin de o luna, ca o scadere a preturilor cu 15 pina la 20% este posibila, mai ales pe piata apartamentelor vechi. "Dupa ultimele studii ale Camerei de Comert Imobiliar din Romania, aceasta scadere va incepe sa se faca simtita in perioada august-septembrie. Este un trend usor descrescator si consider ca nivelul de 15% se va atinge la sfirsitul anului", spunea Groseanu.
Birourile pleaca din centru
Stocul total de spatii de birouri de clasa A si B este in Bucuresti de 750.000 mp, dintre care 64% in zona noncentrala si 36% in zona centrala. Directorul de marketing al companiei de consultanta imobiliara Esop, Mirela Raicu, a spus ca anul viitor tendinta de concentrare a spatiilor in zona noncentrala se va mentine si chiar se va accentua, ponderea acestora urmind sa ajunga la 69%.
Chiriile sint de 15-19 euro/mp in zona de centru-nord, care s-a dezvoltat prioritar in ultimii ani, in timp ce in zona non-centrala scad la 11-15 euro/mp.
Comentarii articol (0)