Restricțiile analizate în studiul CC
Concret, în Ordonanța Guvernului 65/1994, cea care reglementează activitatea experților contabili și a contabililor autorizați, sunt prevăzute două restricții importante pentru societăți.
Mai precis, la societățile de expertiză contabilă, majoritatea acțiunilor sau a părților sociale trebuie să fie deținută de experți contabili, iar structura de administrare trebuie să fie aleasă în majoritate dintre acționarii/asociații experți contabili (articolul 9). Regula este aceeași în cazul societăților de contabilitate, unde ordonanța se referă la deținerea și administrarea de către contabili autorizați (articolul 11).
CC susține că accesul pe piața serviciilor de contabilitate este prea dificil
E important de precizat că analiza s-a axat atât pe restricțiile ce vizează serviciile medicale, inclusiv cele veterinare, cât și pe cele ce vizează serviciile de contabilitate.
„Astfel, se apreciază că, dacă în cazul serviciilor medicale umane protecția sănătății publice este adecvat asigurată doar prin impunerea unor cerințe profesionale, fără a impune vreo cerință cu privire la deținerea capitalului în cadrul cabinetelor medicale, nu se poate susține că, în domeniul serviciilor medicale veterinare și cel al serviciilor de contabilitate și expertiză contabilă s-ar justifica măsuri mai restrictive decât în cel al sănătății umane, prin urmare, prevederile legale respective reprezintă bariere la intrarea pe piață, întrucât nu permit persoanelor care nu dețin această calificare, dar care dețin capital investițional, să înființeze întreprinderi pe această piață.
Consiliul Concurenţei susține eliminarea barierelor la intrarea pe piață care afectează concurenţa în domeniile respective. (...) O astfel de modificare ar putea conduce la întărirea concurenței și la accesul mai multor furnizori de servicii pe piață. Asigurarea unor condiții pentru stimularea concurenței ar putea conduce la înregistrarea de eficiență și la creșterea calității serviciilor, contribuind la promovarea intereselor pacienților/clienților”, scriu reprezentanții CC în studiul publicat miercuri.
Într-un comunicat de presă publicat tot miercuri, reprezentanții CC motivează că demersul lor vine în contextul în care autoritățile europene încurajează eliminarea regulilor care restricționează inutil concurența de pe anumite piețe.
„Atât profesia de contabil, cât și cea de medic fac parte din categoria profesiilor liberale, iar Comisia Europeană încurajează eliminarea reglementărilor care restricționează în mod vădit și nenecesar concurența și care sunt disproporționate în raport cu scopul urmărit (printre acestea regăsindu-se și cerințele care privesc deținerea unei părți din capitalul social), și anume asigurarea unui nivel cât mai ridicat de calitate al serviciilor oferite la prețuri competitive, accesibile unui segment cât mai ridicat din populație/clienți.
Totodată, studiile efectuate la nivel european au arătat că piețele pe care nu există reglementări privind controlul intrării sunt mai dinamice, furnizează mai multă inovație și se concentrează direct pe nevoile consumatorilor în ceea ce privește accesul și serviciile oferite”, scrie în comunicat.
CECCAR susține că, în lipsa restricțiilor, piața ar fi distorsionată
Tot miercuri, reprezentanții CECCAR au dat un răspuns public la propunerea de modificare a legislației venită din partea CC. În esență, aceștia au subliniat că sunt împotriva simplificării accesului antreprenorilor pe piața firmelor de contabilitate.
„CECCAR a luat act cu îngrijorare cu privire la declarațiile președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, referitoare la schimbarea legislației privind înființarea firmelor de contabilitate. În calitate de organism profesional care reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, CECCAR dezavuează opiniile Consiliului. Menționăm că CECCAR a furnizat Consiliului date și argumente care contrazic punctul de vedere al autorității bazat pe concluziile studiului realizat de aceasta”, scrie în comunicatul reprezentanților contabililor.
În studiul CC este parafrazată inclusiv poziția CECCAR în toată această discuție. Mai exact, reprezentanții contabililor apreciază că restricțiile actuale din legislație sunt imperioase, deoarece au un rol esențial în asigurarea calității, fără să reprezinte o barieră care să afecteze concurența (prin restricționarea accesului firmelor pe această piață). Astfel, CECCAR a arărat că:
- nu există o concentrare la nivelul pieței serviciilor financiar-contabile, aceasta fiind o piață concurențială cu mulți actori;
- nu există o restrângere a concurenței pe piață, ci doar impunerea condiției deținerii unei calificări profesionale pentru a putea desfășura aceste activități;
- nu există nicio limitare a numărului de profesioniști care pot obține calificarea de expert contabil/contabil autorizat, singura condiție fiind de ordin profesional (parcurgerea stagiului profesional și promovarea examenului de aptitudini);
- nu există nicio reglementare care să afecteze nivelul prețurilor practicate.
Asta înseamnă că eliminarea controlului societății de către experții contabili/contabilii autorizați ar distorsiona piața, deoarece unii ar avea de îndeplinit obligația dezvoltării profesionale continue, a respectării normelor profesionale și a codului etic, prin care se asigură calitatea serviciilor profesionale prestate, în timp ce alții nu ar avea asemenea obligații.
Atenție! Pentru a se aplica, orice modificare privind restricțiile actuale aplicabile firmelor de servicii contabile va trebui transpusă într-un proiect de act normativ care să fie dezbătut public, adoptat și apoi publicat în Monitorul Oficial. Chiar dacă CC a venit cu aceste recomandări de modificare a legislației, asta nu înseamnă că obligatoriu vor exista schimbări în domeniu.