După cum subliniază și BAAR, certificatul de daunalitate este util doar în cazul în care datele șoferului “au fost înscrise pe polițele de asigurare RCA (asigurare obligatorie de răspundere civilă auto - n. red.), fie în calitate de proprietar al vehiculelor, fie în calitate de utilizator, în baza unor acte legale”.
Datele ce vor apărea în certificatul de daunalitate sunt generate automat din baza de date gestionată de BAAR și denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto (AIDA), informațiile înscrise acolo fiind cele transmise de fiecare asigurător în parte.
BAAR emite certificatul de daunalitate în cel mult 15 zile de la înregistrarea unei cereri în acest sens, documentul conținând, cel puțin, informații precum:
- numele sau denumirea asiguratului;
- codul numeric personal sau codul unic de identificare;
- datele vehiculului;
- seria și numărul contractului RCA;
- perioada de valabilitate;
- clasa bonus-malus aferentă;
- data producerii evenimentului înregistrat;
- data plății despăgubirii;
- despăgubiri ca urmare a vătămării integrității corporale sau a sănătății ori a decesului (dacă este cazul);
- aplicarea clauzei privind decontarea directă (dacă este cazul);
- aplicarea clauzei privind răscumpararea (dacă este cazul).
Cererea trebuie să fie însoțită de copia cărții de identitate a solicitantului, atunci cînd vorbim despre o persoană fizică, sau de certificatul constatator, emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului, împuternicirea dată persoanei desemnate să solicite și să primească certificatul, dacă e cazul, și copia cărții de identitate a persoanei care preia certificatul (reprezentantul legal sau persoana desemnată), în cazul firmelor.
Apoi, BAAR va transmite solicitanților documentul emis doar prin e-mail, în cazul firmelor, și prin e-mail sau servicii de curierat, în cazul persoanelor fizice. Certificatele de daunalitate se vor transmite prin curier doar în țară și cu plata la destinatar.
Atât cererea de eliberare a certificatului de daunalitate, cât și întreaga procedură ce trebuie parcursă pentru obținerea documentului pot fi găsite la această adresă.
În baza de date AIDA, care cuprinde informațiile ce vor apărea pe certificatele de daunalitate, se poate verifica, la cel mult cinci zile de la încheiere, orice poliță RCA emisă de către asigurătorii autorizați. Tot acolo pot verifica și polițiștii existența unei polițe RCA valabile, șoferii nemaifiind obligați, de puțină vreme, s-o prezinte fizic la controale.
Comentarii articol (2)