Dacă vor să încheie o asigurare auto în alte țări sau când, pentru a se putea aplica sistemul bonus-malus, asigurătorii au nevoie de istoricul daunelor provocate, șoferii pot solicita Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) un certificat de daunalitate, document ce conține date despre daunele înregistrate în ultimii cinci ani de asigurare. În schimb, pentru că legislația din țara noastră nu stabilește o astfel de obligație, certificatul obținut în străinătate se poate folosi aici doar dacă asigurătorul vrea să țină seama de el.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Certificatul de daunalitate este un document emis de BAAR, în limbile română și engleză, fiind util celor ce vor să demonstreze ce istoric de daune au sau lipsa acestuia, pentru a putea fi încadrat corect într-o categorie de bonus-malus, atunci când vine vorba despre încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA).
Așadar, documentul poate fi util celor care vor să încheie o asigurare auto obligatorie în străinătate și să păstreze nivelul de bonus-malus de aici. În schimb, situația în oglindă nu-i posibilă în mod automat.
Mai exact, certificatul de daunalitate emis în străinătate poate fi luat în calcul la stabilirea nivelului de bonus-malus aici doar dacă asiguratorul vrea asta, deoarece legislația de la noi nu-i obligă pe cei din urmă să țină seama de acest document.
Mai exact, așa cum sublinia Sorin Greceanu, directorul general al BAAR, pentru redacția noastră, “având în vedere că sistemele bonus - malus diferă de la stat la stat și nu există, cel puțin în România, vreo obligație legală de a echivala aceste sisteme într-un mod unitar și de a impune unui asigurător recunoașterea și acceptarea unor astfel de certificate, rămâne la libera apreciere și voință a fiecărui asigurător, conform propriilor politici și strategii, dacă și în ce măsură le ia în considerare la subscrierea polițelor RCA”.
Potrivit BAAR, certificatul de daunalitate este util doar în cazul în care datele șoferului “au fost înscrise pe polițele de asigurare RCA, fie în calitate de proprietar al vehiculelor, fie în calitate de utilizator, în baza unor acte legale”.
BAAR emite certificatul de daunalitate, la cererea celui interesat, în cel mult 15 zile de la înregistrarea unei cereri în acest sens.
Mai multe detalii despre certificatul de daunalitate pot fi citite în acest material.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (2)