Practic, titularii autorizațiilor de mediu și integrate de mediu trebuie să dovedească anual că mai îndeplinesc condițiile de la acordarea autorizației, să depună un dosar pentru avizare și să plătească pentru asta, totul în termenul stabilit de lege și normele de aplicare (OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului și Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor 1.150/2020).
Titularii trebuie să se raporteze mereu la ziua și luna înscrise pe autorizația lor. Anual, aceștia trebuie să depună documentele pentru viză cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua și luna respectivă, dar cel mult cu 90 de zile în avans.
"Ceea ce este foarte important să înțeleagă toți operatorii economici este că această viză anuală nu se limitează doar la autorizațiile de mediu care au fost emise cu o perioadă nedeterminată și unde este menționat în mod specific faptul că necesită viză anuală, ci se aplică pentru toate autorizațiile de mediu, chiar și pentru cele emise în trecut care au o dată de valabilitate. Chiar și pentru acestea trebuie urmată procedura", a punctat, într-un webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium, Daniela Dobre, director executiv al Green Environment Support.
Bine de știut: Declarația de mediu se mai poate transmite în format tipărit până-n decembrie. Depunerea exclusiv online se face abia din ianuarie
La solicitarea vizei anuale, pe lângă alte documente, titularii trebuie să depună o declarație pe propria răspundere că desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit schimbări care să afecteze condițiile stabilite prin autorizație.
Dar dacă au intervenit minore schimbări? Odată depuse documentele pentru viză, solicitantul va primi o vizită în care se vor constata, cel mai probabil, aceste schimbări - de la un inspector al Agenției pentru Protecția Mediului, iar viza nu va putea fi acordată. Dacă ne uităm la timp, respectiv la perioada de timp disponibilă pentru a cere o viză nouă, atunci există riscul ajungerii în situația în care autorizația își pierde valabilitatea, iar titularul va fi notificat de autoritatea de mediu că riscă suspendarea activității dacă nu are autorizație valabilă.
"Sfatul nostru este, dacă [titularii - n.red.] știu că au existat schimbări, să meargă mai degrabă pe procesul de revizuire a autorizației de mediu decât să depună pentru viză și apoi să se constate că nu este în regulă la vizita inspectorului de la Agenția pentru Protecția Mediului", a spus Daniela Dobre.
2021 va fi anul în care mai mulți operatori economici vor cere pentru prima dată aceste vize anuale. Solicitarea e însoțită de plata unei taxe de 100 de lei - bani care nu se restituie însă dacă viza e respinsă.
Titularii autorizațiilor de mediu sunt vizitați anual sau la doi ani de către autoritățile de mediu pentru verificarea condițiilor în care-și desfășoară activitățile.
Revizuirea autorizației de mediu pentru orice schimbare
Revizuirea autorizației este necesară atunci când datele problemei s-au schimbat, la fața locului, pentru activitatea autorizată. Specialistul a subliniat că dacă avem mai multe amplasamente, atunci autorizațiile se emit pentru fiecare locație.
E posibil însă ca titularul autorizației să nu fie sigur ce anume poate fi calificat drept schimbare care să impună revizuirea autorizației. Sfatul merge însă în direcția solicitării revizuirii chiar și pentru acele schimbări care stau sub semnul întrebării.
"Ce este important de reținut? Este faptul că orice schimbare de fond în activitatea desfășurată sau pe amplasament necesită revizuirea autorizației de mediu. Se pot considera modificări de fond următoarele: o capacitate mai mare de producție, un utilaj adițional, schimbarea modalității de alimentare cu apă.
Practic orice modificare care are un impact sub o formă sau alta asupra fluxului tehnologic și poate să genereze de exemplu o cantitate mai mare de deșeuri pentru că deșeurile respective vor polua mediul înconjurător. Au o capacitate mai mare de producție pentru că în momentul în care se produce mai mult, normal că se și poluează mai mult. Depinde de fluxul tehnologic. Poate ca activitatea respectivă să folosească în fluxul tehnologic substanțe chimice periculoase, poate să folosească diverse uleiuri sau tot felul de materii prime care au impact asupra mediului. Și atunci, în momentul în care există astfel de schimbări este foarte important să ne adresăm Agenției pentru Protecția Mediului.
Dacă nu suntem siguri în ce măsură schimbarea este una care necesită revizuirea autorizației, sfatul meu este să se facă totuși o notificare către Agenția pentru Protecția Mediului, iar în cazul în care nu este o schimbare ce necesită revizuirea, li se va da o negație, aceea este dovada că ei au notificat și în cazul unui control nu poate nimeni să conteste că este necesară revizuirea. E clar ei au primit un răspuns că nu este necesar și atunci autorizația de mediu este valabilă exact așa cum a fost emisă", a subliniat Daniela Dobre pentru abonații avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)